Svet
12 ogledov

Napovedal ambiciozne reforme

Matteo Renzi EPA
Najmlajši premier v zgodovini italijanske republike bo predstavil program vlade.

Italijanski premier Matteo Renzi bo v parlamentu danes predstavil program dela svoje vlade. 39-letnik napoveduje ambiciozne reforme, s katerimi želi spodbuditi zaspano italijansko gospodarstvo in se spopasti z visoko brezposelnostjo.

Nova italijanska vlada pod vodstvom socialdemokrata Renzija je v Rimu prisegla v soboto. Renzi je tako postal najmlajši premier v zgodovini italijanske republike, vodil pa bo 16-člansko ministrsko ekipo, v kateri je kar polovica žensk.

Spopad z brezposelnostjo

Renzi je v zadnjih dneh izpostavljal, da je najnujnejše vprašanje, na katero bo morala odgovor najti nova vlada, visoka brezposelnost. Zato je za prvih sto dni mandata nove vlade napovedal ambiciozen program dela.

Preostanek februarja bo po lastnih napovedih Renzi izkoristil za pospešitev parlamentarnega dela za reformo volilne zakonodaje. Marca želi pod streho spraviti paket za delovna mesta, z državno birokracijo bi opravil aprila, maja pa bi bila v ospredju davčna reforma.

Glasovanje o zaupnici

Ob predstavitvi programa bo premier že danes v parlamentu iskal zaupnico. Glasovanje bo najprej potekalo v senatu, v torek pa se bo odvilo še v poslanski zbornici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.