Svet
10 ogledov

Napovedali zbiranje denarja za prizadete v Nepalu

Potres v Nepalu EPA
Slovenski Rdeči križ bo za Nepal zbiral izključno finančna sredstva, saj je ta azijska država od Slovenije zelo oddaljena in je denar trenutno najhitrejša in koristnejša oblika pomoči.

Na uničujoč potres v Nepalu, ki je po tej državi terjal več kot 2.350 življenj, se je odzval tudi Rdeči križ Slovenije, ki je napovedal začetek zbiranja sredstev z začetkom delovnega tedna, je povedala generalna sekretarka slovenskega Rdečega križa Renata Brunskole. Sredstva je že začel zbirati slovenski Unicef.

Brunskolejeva je povedala, da je Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), katere del je Rdeči križ Slovenije, že odprla poseben račun za zbiranje donacij za spopadanje s posledicami nepalskega potresa. Ob tem je napovedala, da bo slovenski Rdeči križ v torek odprl podoben račun za donacije, omogočili pa bodo tudi možnost za doniranje prek sms sporočil.

Denar koristnejša oblika

Pri tem je pojasnila, da bo slovenski Rdeči križ za Nepal izključno zbiral finančna sredstva, saj je ta azijska država od Slovenije zelo oddaljena in je denar trenutno najhitrejša in koristnejša oblika pomoči. Vsa v Sloveniji zbrana sredstva bodo preko IFRC posredovana nepalskemu Rdečemu križu.

"Eno od načel Rdečega križa je solidarnost. To pomeni, da smo dolžni pomagati in si tudi želimo pomagati vsem tistim, ki so v danem trenutku pomoči potrebni. Zagotovo je območje potresa v Nepalu predel, ki je trenutno pomoči zelo potreben," je še povedala Brunskolejeva.

Z zbiranjem sredstev za zagotavljanje nujne pomoči otrokom in njihovim družinam, ki jih je v Nepalu prizadel katastrofalen potres, je že začel Unicef Slovenija. Ta opozarja, da v Nepalu več kot 40 odstotkov prebivalstva predstavljajo otroci. "Ti so v kriznih razmerah vselej najbolj ranljivi. Da bi preživeli, nujno potrebujejo pomoč," so v sporočilu zapisali pri slovenskem Unicefu.

Pri organizaciji dodajajo, da lahko posamezniki prispevajo preko njive spletne strani ali nakazila na njihov račun SI56 0201 3025 9875 526 s sklicem SI00 41888.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.