Svet
11 ogledov

Napovedane ostre sankcije proti S. Koreji

Varnostni svet ZN ni dosegel dogovora o izstrelitvi rakete dolgega dosega, ki jo Žurnal24 main
Južna Koreja je napovedala oster odziv na severnokorejsko izstrelitev rakete, Japonska pa je zagrozila z novimi sankcijami proti državi.

Južna Koreja je danes napovedala oster odziv na severnokorejsko izstrelitev rakete, Japonska pa je zagrozila z novimi sankcijami proti državi, potem ko se je izredna seja Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN) v nedeljo po treh urah končala brez odgovora na dejanje Pjongjanga. "Nepremišljenega dejanja Severne Koreje, ki ogroža regionalno in globalno varnost, ni mogoče upravičiti pod nobenimi okoliščinami," je dejal južnokorejski predsednik Lee Myung-bak in obljubil oster odziv na izstrelitev rakete, ki jo je v nedeljo izvedla Severna Koreja.

Japonska vlada bo medtem o novih dvostranskih sankcijah odločala v petek, so sporočili iz japonske vlade. Zunanji minister Hirofumi Nakasone je ob tem tudi izrazil upanje, da se bo VS ZN uskladil glede nove resolucije, v kateri bi obsodil Severno Korejo.

 

Raketa ali satelit?

Severna Koreja sicer trdi, da je izvedla le miroljubno izstrelitev satelita v zemeljsko orbito, kar naj bi ji tudi uspelo. Ameriški in južnokorejski obveščevalci pa trdijo, da izstrelitev ni bila uspešna in da je raketa skupaj s satelitom padla v Tihi ocean.

ZDA, Japonska in Južna Koreja so prepričane, da je dejansko šlo za preizkus rakete dolgega dosega taepong-2, ki bi jo lahko opremili tudi z jedrskim izstrelkom in bi lahko dosegla Aljasko.

Izredna seja VS ZN se je v nedeljo končala brez odgovora tega organa svetovne organizacije na izstrelitev rakete dolgega dosega, ki jo je izvedla Severna Koreja. Izredno zasedanje je formalno zahtevala Japonska, vendar skupnega stališča med članicami v tako hitrem času ni bilo mogoče doseči. Japonska je zahtevala odločen odgovor na izstrelitev z resolucijo, s čimer so se strinjale tudi ZDA, Francija in Velika Britanija, drugi dve stalni članici, Kitajska in Rusija, pa sta bili za bolj zadržan odgovor. Takšnega mnenja sta bili tudi nestalni članici Libija in Vietnam.

Vendar pa zaostritev sankcij proti Pjongjangu ni v interesu ZDA, ki si predvsem prizadevajo, da bi se Severna Koreja vrnila za pogajalsko mizo v okviru procesa šeststranskih pogajanj za njeno jedrsko razorožitev. Zasedanje v VS ZN je v nedeljo potekalo v dveh delih. Najprej je svoja stališča predstavilo vseh 15 članic VS ZN, zatem pa se je na posebni seji, prav tako za zaprtimi vrati, sestalo pet stalnih članic VS in Japonska, vendar se je tudi to srečanje končalo brez dogovora. Mehiški veleposlanik pri ZN Claude Heller je dejal, da se bodo vnovič sestali prihodnji teden in poskušali doseči dogovor.

Vprašanje pa se je tako zdaj vrnilo v razpravo v same članice VS ZN. Do konca tedna bi morda lahko sprejeli resolucijo, čeprav novih sankcij ne predvideva nihče. Japonska, ZDA, Velika Britanija in Francija so sicer pripravile osnutek resolucije, ki predvideva zaostritev obstoječih sankcij, Kitajska in Rusija pa sta naklonjeni predsedniški izjavi. Kot je dejal kitajski veleposlanik pri ZN Zhang Yesui, gre za občutljiv trenutek, vpletene države pa se morajo vzdržati dejanj, ki bi lahko vodila v povečanje napetosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.