Svet
11543 ogledov

Napovedi glede razvoja pandemije, ki bodo dale misliti

Koronavirus maska Profimedia
Včeraj je po svetu zaokrožila vzpodbudna vest glede cepiva, ki jo je objavil Pfizer. Strokovnjak z Oxforda pri tem napoveduje takšen razvoj pandemije.

Pfizer je včeraj, kot je znano, objavil, da je njihovo cepivo zoper novi koronavirus 90-odstotno učinkovito. Učinkovitost cepiva je mnogo večja, kot so se nadejali strokovnjaki, lahko bi pomenila preobrat v razvoju pandemije. 

John Bell, profesor medicine na Oxfordu, ki sodeluje pri razvoju cepiva AstraZenece, je povedal, da je Pfizerjeveva ekipa dokazala takšno stopnjo učinkovitosti cepiva, da bi se svet lahko v stanje, kot smo ga poznali pred pohodom novega koronavirusa, povrnil že spomladi. 

"Prvi sem, ki bom to povedal na glas in povsem samozavesten sem lahko pri tem. Življenje se bo povrnilo v normalno stanje do spomladi," je izjavil za BBC. 

Dodal je, da je povsem optimističen, da bomo imeli dovolj cepljenih v prvem trimesečju, kar bo omogočilo, da se življenje do spomladi povrne v normalne tirnice. 

Podrobnosti cepiva

Kot smo že poročali, gre za cepivo BNT162b2, ki ga razvijata nemško podjetje BioNTech in ameriški farmacevtski velikan Pfizer. Generalni direktor podjetja dr. Albert Bourla je dejal, da je novica "velik dan za znanost in človeštvo" in da je "pomemben korak naprej za svet v bitki proti pandemiji", je poročal BBC. 

Podjetji sta napovedali, da bosta pri ameriški agenciji za zdravila in hrano verjetno že prihodnji teden zaprosili za odobritev uporabe njunega cepiva v nujnih primerov. Sporočili sta tudi, da pričakujeta, da bosta letos lahko priskrbeli do 50 milijonov odmerkov cepiva, prihodnje leto pa do 1,3 milijarde odmerkov.

Cepivo, ki vsebuje genski material koničnega proteina virusa SARS-CoV-2, po cepljenju v človeškem telesu razvije protein, ki imunski sistem pripravi na napad novega koronavirusa. 

korona covid znanstvenik laboratorij testiranje Covid-19 Zdravje Dobra novica, o kateri danes poroča ves svet

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Micheal_Benson
    Micheal_Benson 23:17 21.november 2020.

    Hola, estoy feliz de anunciarle una verdadera compañía de préstamos de la que puede obtener un préstamo rápido, ofrecemos todo tipo de préstamos a nuestros clientes de confianza con una tasa de interés del 3%, contáctenos si necesita un préstamo. ...prikaži več Envíenos un correo electrónicos:Michealbensonloanagency@gmail.com,contacto@Michealbensonagency.com Formulario de solicitud de préstamo y devuélvalo,Visita nuestro sitio web:https://michealbensonagency.com/,Whatsapp:+593962046134. Nombre completo .....

  • Avatar ovca
    ovca 19:24 10.november 2020.

    Ok,lepo se cita ta pravljica za lahko noc. Cepivo je baje 90 % ucinkovito. Za koliko casa? Stranski ucinki so? Aha,jih ni,zato farmacijaa odgovarja,ce se slucajno pojavijo (in potem svizec zavije cokolado). Super,da je cepivo,letite se postavit v vrsto,cepit,boste potem ...prikaži več nehali najedati z nagobcniki in ostalimi butastimi ukrepi?