Svet
5 ogledov

Napovedi so se uresničile

Volitve so minile brez incidentov. Žurnal24 main
Prvi delni izidi nedeljskih lokalnih volitev v Bosni in Hercegovini potrjujejo ponovno zmago vladajočih nacionalnih strank.

Največ glasov v Republiki srbski je tako pričakovano dobila glavna srbska Stranka neodvisnih socialdemokratov, v Federaciji BiH pa Stranka demokratske akcije.

Volilna komisija, ki je danes objavila prve delne neuradne izide, je sporočila, da je Stranka neodvisnih socialdemokratov (SNSD) premierja Republike srbske Milorada Dodika dobila župane v večini občin Republike srbske, v 32 občinah od skupno 62, s čimer se je bistveno okrepila, poročajo tuje tiskovne agencije.

Njena glavna tekmica, Srbska demokratska stranka (SDS), je doživela hud poraz, saj je dobila samo 15 županov. Doslej je vodila 33 občin.

Zmagovalna stranka v Federaciji BiH je glavna bošnjaška Stranka demokratske akcije (SDA), ki je dobila župane v 28 občinah. Hrvaška demokratska skupnost BiH (HDZ BiH) pa se je z zmago v 15 občinah z večinskim hrvaškim prebivalstvom izkazala za še vedno najmočnejšo stranko hrvaške skupnosti v državi.

Socialdemokratska stranka (SDP) je dobila devet županov, Stranka za BiH (SBiH) bošnjaškega člana predsedstva BiH Harisa Silajdžića štiri, Demokratska narodna skupnost (DNZ) pa tri, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Volilna komisija podatkov za 25 občin, med njimi tudi za Srebrenico, še ni sprejela. Po poročanju Hine še ni znano, za kak odstotek preštetih glasov gre. Volilna udeležba je bila 55-odstotna. Volilna komisija mora končne uradne izide objaviti najkasneje v 30 dneh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.