Svet
1526 ogledov

Napovedi znanstvenikov so se uresničile

Antarktika
1/3
EPA
Znanstveniki so potrdili, da je na Antarktiki prišlo do velikega premika.

Od Antarktike se je odcepila ena največjih ledenih gmot, kar so jih do sedaj zaznali. Ocenjujejo, da je njena površina okoli 6.000 kvadratnih kilometrov, kar predstavlja skoraj tretjino ozemlja Slovenije.  

Znanstveniki so to pričakovali. Že dlje časa so opazovali nastanek večje razpoke na območju, imenovanem Larsen C. Od leta 2014 se je razpoka pospešeno večala. 

Gmota je debela 200 metrov, zato znanstveniki pričakujejo, da se bo premikala zelo počasi. Kljub temu jo bodo morali nadzirati. Obstaja namreč nevarnost, da bi goro vetrovi in tokovi potisnili severno od Antarktike, kjer bi lahko predstavljala tveganje za ladje, poroča BBC. Za zdaj gre za enotno gmoto, ki pa bo najverjetneje razpadla na več manjših gmot. 

Adrian Luckman z univerze Swansea tega procesa ne povezuje s klimatskimi spremembami. V primeru ledene plošče Larsen C, od katere se je odcepila gmota, so takšne spremembe naravni pojav, s katerim plošča drži ravnotežje, pojasnjuje. 

Komentarjev 1
  • dchello 07:06 15.julij 2017.

    Ja, brihtne glave, topljenje ledu je popolnoma naravno. Naraščanje gladine morij je naravno. Vedno bolj divje vreme je popolnoma naravno in nima povezave s prekomernim onesnaževanjem.