Svet
13 ogledov

Napovedujejo "dan besa"

(Foto: EPA) Žurnal24 main
ZDA so vložile veto na resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov o izraelskih naselbinah na Zahodnem bregu, zaradi česar Palestinci napovedujejo proteste.

Ameriška odločitev jih je močno razjezila, zaradi česar Palestinci za petek napovedujejo proteste, dan pa so poimenovali "dan besa". V mestih Betlehem, Tulkarem in Jenin so se protestniki zbirali že včeraj in danes.

Velika Britanija, Francija in Nemčija so v skupni izjavi zapisale, da so izraelske naselbine na Zahodnem bregu v nasprotju z mednarodnimi zakoni.

Ameriški veto je združil politične nasprotnike, pripadnike Hamasa in Fataha, ki obsojajo odločitev ZDA. Predstavniki Hamasa so odločitev ZDA označili za nezaslišano, Washington pa označili za "popolnoma pristranskega" do Izraela.

"Obami ne moremo zaupati"
Ibrahim Sarsour, izraelsko-arabski član izraelskega parlamenta, je palestinskemu predsedniku Mahmudu Abbasu v pismu zapisal, da ameriškemi predsedniku Baracku Obami ne morejo zaupati. "Vedeli smo, da so njegove obljube laži. Nastopil je čas, ko moramo Američanom pljuniti v obraz."

Egiptovski zunanji minister meni, da bo z vetom v očeh Arabcev okrnjen ugled ZDA kot mediatorja v mirovnem procesu. Najverjetneje bo zaradi te odločitve mirovni proces še vedno ostal na mrtvi točki.

V Izraelu mešani občutki
Medtem je izraelski premier Benjamin Netanjahu dejal, da Izrael globoko ceni odločitev ZDA za veto. Kljub temu pa nekateri v Izraelu opozarjajo, da bo zaradi veta Izrael mednarodno še bolj izoliran. Pričakovati je tudi, da bo Washington od svojega zaveznika za zadnje dejanje pričakoval povračilo.

Vodja opozicije Tzipi Livni ocenjuje, da je Izrael "sedaj v političnem kolapsu". "Nemčija, Velika Britanija in Francija, vse zaveznice Izraela, ki mu želijo pomagati pri obrambi, so glasovale proti stališčem Izraela. ZDA so potisnjene v kot in so se znašle skupaj z Izraelom proti preostalemu svetu.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.