Svet
10 ogledov

Narašča število žrtev in škoda

Sandy
1/9
EPA
Orkan Sandy. New York počasi oživlja, številni ostajajo brez elektrike. Po novih ocenah bi lahko škoda dosegla 50 milijonov dolarjev. Mrtvih več kot 80.

Število žrtev orkana Sandy v 15 ameriških zveznih državah je medtem preseglo 80, od tega jih je bilo najmanj 34 samo v New Yorku. Skupno število žrtev orkana je tako preseglo 150, saj je Sandy pred prihodom v ZDA na Karibih terjala kakih 70 življenj.

V avtomobilu najmanj trije

Newyorška podzemna železnica je danes prvič od nedelje zvečer oživela, vendar le deloma. V normalnih razmerah namreč na dan prepelje okoli pet milijonov ljudi, trenutno pa le slabo tretjino tega. Iz Queensa na Manhattan tako npr. vozita le dva vlaka.

Iz Brooklyna vozijo na Manhattan posebni avtobusi, pred katerimi se gnete na tisoče ljudi. Kolone avtomobilov pred mostovi čez Vzhodno reko se vlečejo kilometre daleč, čeprav policija skrbno izvaja ukaz, da morajo biti v avtomobilih po najmanj trije ljudje.

Ni hrane, vode, elektrike, bencina

Južni del Manhattna in nekateri drugi predeli mesta so že od ponedeljka brez elektrike, kar pomeni, da ljudem primanjkuje hrane, vode in drugih nujnih življenjskih potrebščin. Temperature so se čez noč spustile na le malo nad ničlo, zato je problem tudi pomanjkanje ogrevanja. Borza že drugi dan deluje s pomočjo generatorjev.

Na drugi strani reke Hudson v New Jerseyju nacionalna garda pomaga kakim 20.000 ljudem, ki so v Hoboknu ostali ujeti zaradi poplav.

Ljudje si skušajo pomagati med seboj, a jim počasi zmanjkuje živcev, še posebej v gnečah pred avtobusnimi postajami in pred bencinskimi črpalkami. Neposredno po nevihti so bili avtomobili še polni bencina, po štirih dneh pa tega zmanjkuje, medtem ko številne črpalke ne delujejo, ker ni elektrike.

Obnova oskrbe z elektriko je sedaj naloga številka ena pri obnovi, a poteka zelo počasi. Brez elektrike je bilo po prizadetih območjih v ZDA danes še vedno več kot pet milijonov odjemalcev. Kot je sporočilo podjetje Con Edison, bodo za obnovo oskrbe z elektriko po vsem New Yorku potrebovali še slaba dva tedna. Kot ciljni datum so navedli 11. november.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.