Svet
47 ogledov

Narasla Donava grozi Budimpešti

Donava, poplave, Budimpešta
1/4
Reuters
Donava je v Budimpešti danes zjutraj dosegla višino dobrih 8,8 metra in s tem presegla doslej rekordne vrednosti iz leta 2006.

Gladina reke še vedno narašča, a nasipi zaenkrat uspešno opravljajo svoje delo. Najvišjo raven naj bi Donava v madžarski prestolnici dosegla v ponedeljek zjutraj. Mestne oblasti zagotavljajo, da je zaščita pred poplavami na vseh mestih dovolj visoka, da bo obvarovala tudi najbolj ogrožene dele mesta.

Za najbolj ogrožene veljata otok Margaret v središču in stanovanjski predel Romai na severu mesta, ki pa bosta po besedah župana Istvana Tarlosa varna, če raven vode ne preseže 9,3 metra.

V mestu so ulice ob reki poplavljene že od srede, zaprta je ena postaja podzemne železnice. Obilno deževje je v soboto oviralo prizadevanja za okrepitev nasipov, z več ulic pa so morali vodo prečrpavati v reko.

"Pred nami pomembna dneva"

"Vrhunec se približuje središču države, pred seboj imamo dva zelo pomembna dneva," je danes dejal premier Viktor Orban, ki je noč preživel v mestu Esztergom, 60 kilometrov severno od Budimpešte. Voda tam naj ne bi narasla že nekaj ur in mesto je po njegovih besedah varno.

Prizadevanja ekip za zaščito se bodo sedaj osredotočila na mesta in vasi med Esztergomom in Budimpešto, je napovedal. Oblasti so s čolnom že morale dostaviti hrano in zaloge vode v tri vasi, ki so zaradi poplavljenih cest odrezane od sveta.

Reševalci in prostovoljci so tako celo soboto in tudi ponoči krepili zaščito pred poplavami na vzhodu države, medtem ko z zahoda poročajo o upadanju voda.

Zaenkrat uspeli ubraniti najhujšega

Iz države zaenkrat niso poročali še o nobeni žrtvi in resnih poškodbah v poplavah, ki so pred tem prizadele Avstrijo, Nemčijo, Češko in Slovaško. Tam je umrlo 14 ljudi, poplavne vode pa so povzročile za več milijard evrov škode.

Nemčija še vedno pod rjavo vodo

Proti poplavam se še vedno borijo tudi v Nemčiji, kjer poplavlja Laba. Največ pozornosti je usmerjene v mesto Magdeburg v zvezni deželi Saška Anhalt na vzhodu države, kjer so velika območja pokrita z rjavo vodo. Gladina reke je danes zjutraj dosegla 7,45 metra, kar je veliko več kot ob obsežnih poplavah leta 2002.

Z območja Rothensee so morali evakuirati skoraj 3000 prebivalcev, več sto pripadnikov vojske pa se sedaj trudi nasip za zaščito objekta za dobavo električne energije v mestu. Evakuirali so tudi več mest v okolici mesta Barby, kjer se v Labo izteka reka Saale.

Deželi Saška in Saška Anhalt bo danes obiskal nemški predsednik Joachim Gauck, kjer se bo v mestu Halle udeležil tudi cerkvenega bogoslužja s prebivalci in reševalnimi ekipami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.