Svet
14 ogledov

"Narisani Muhamed je le majhen človek, ki joka"

Redakcija Charlie Hebdo
1/4
EPA
Preživeli novinarji satiričnega magazina Charlie Hebdo zavračajo opravičilo za naslovnico prve izdaje časopisa po poboju prejšnjo sredo. Na njej je prerok Muhamed.

"To ni naslovnica, ki jo je želel svet, to je naslovnica, ki smo jo želeli mi," je na tiskovni konferenci, s katero so pospremili izdajo aktualnega tednika, povedal karikaturist Luz. Ta karikaturist je narisal objokanega Muhameda, ki v rokah drži napis "Je suis Charlie", nad njim pa je napisano "Vse je oproščeno". "To ni naslovnica, kakršno želijo teroristi. V časopisu teroristov sploh ni."

Omenjeni karikaturist je prejšnji teden za las ušel krvavemu pohodu dveh teroristov, in sicer zato, ker je zamujal v službo. Medtem ko je pojasnjeval svoje razloge za karikaturo preroka Mohameda, se je karikaturist med tiskovno konferenco večkrat zlomil in zajokal. "Žal mi je, ker smo ga spet objavili, vendar Muhamed, ki sem ga narisal, je le navaden človek, ki joka nad tem, kar se je zgodilo" je povedal na konferenci. "Muhamed je le moj narisani lik. Ta obstaja samo takrat, ko ga jaz narišem. Težava s teroristi je v tem, da nimajo smisla za humor, da nimajo občutka za ironijo," je menil Luz. Dodal je, da so bili tudi teroristi nekoč otroci, da so tudi oni risali, kot vsi ostali otroci. "Nato pa so nekega dne izgubili smisel za humor. Morda bo otrok v njih vendarle lahko pogledal na svet z distance, tako kot Charlie. On svet riše z distance," je poudaril karikaturist magazina Charlie Hebdo.

Nova izdaja tednika je v prodaji od danes naprej. Namesto običajnih 60 tisoč izvodov je tokratna izdaja tiskana v treh milijonih primerkih, ki jih bodo, prevedene v 16 jezikov, prodajali v 25-tih državah.

Urednik magazina Gerard Biard je povedal, da je nova številka tednika sestavljena iz bolečine in radosti. Zahvalil se je tisočem, ki so po poboju podprli magazin in dodal, da bo ta vsekakor izhajal tudi v prihodnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.