Svet
14 ogledov

Narkokartelu odrezali še eno glavo

Spopadi med tolpami so zahtevali že prek 25 tisoč življenj. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Mehiške oblasti so v strelskem obračunu ubile desno roko vodje enega največjih narkokartelov v Mehiki.

Ubiti Ignacio Coronel - Nacho je bil najverjetnejši naslednik najbolj iskanega mehiškega narkokralja Joaquina Guzmana - Shortyja, vodje mogočnega kartela Sinaloa, piše BBC. Njegova smrt je velika zmaga v več let trajajoči vojni proti narkokartelom predsednika Felipeja Calderona.

Po besedah pristojnih oblasti je Coronel umrl v strelskem obračunu z elitno vojaško skupino blizu mesta Guadalajara. Nacho je bil znan kot Kralj kristalov, vzdevek pa se ga je prijel zaradi njegovega nadzora nad proizvodnjo in tihotapljenjem metamfetaminov v ZDA. Pristojni so prepričani, da bo njegova smrt hud udarec za Sinaloo.

Baza, iz katere je Coronel izvajal svoje operacije, je bila v mehiški zvezni državi Jalisco, vendar pa so na njegovo glavo tiralico razpisale tako mehiške kot ameriške oblasti. Slednje so za kakršnokoli informacijo, ki bi vodila do njegovega prijetja, ponujale pet milijonov dolarjev (3,8 milijona evrov).

Umik iz vojnega območja
ZDA so včeraj sporočile, da bodo za nedoločen čas zaprle svoje veleposlaništvo v mehiškem mestu Ciudad Juarez, ki so ga spopadi med tolpami najbolj prizadeli. Samo lani je tukaj umrlo 2.600 ljudi. Veleposlaništvo bo tako ostalo zaprto, dokler ameriške oblasti ne izvedejo pregleda varnostnega stanja, saj je zaprtje sledilo "kredibilni grožnji". Konzulat je sicer edini, ki obravnava prošnje Mehičanov za bivanje v ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.