Svet
90 ogledov

Narkokralja Darka Šarića stisnili v kot

(Foto: Interpol)
1/5
Žurnal24 main
Zgodaj zjutraj se je organom Srbije in Črne gore po štiriletnem begu predal Darko Šarić, ki velja za kralja balkanskega narkokartela, njegove lovke pa so segale tudi v Slovenijo.

Na opoldanski množično obiskani konferenci pred novinarji je srbski pravosodni in policijski vrh pojasnil nekaj skopih okoliščin glede aretacije Darka Šarića, za katerega so že odredili 60-dnevni pripor.

Med drugim je minister za notranje zadeve Nikola Selaković dejal, da se je iskanje Šarića intenzivno pričelo lani poleti z vzpostavitvijo posebne skupine preiskovalcev, ki jim je pomagalo prek sto oseb. S srbsko obveščevalno agencijo BIA so sodelovale tudi številne tuje obveščevalne službe, med njimi še posebej ameriška Cia in že od začetka tudi slovenska Sova, je potrdil tožilec za organizirani kriminal Mirko Milosavljević.

Predal se je, ko so ga stisnili v kot

Šarića so izsledili v Latinski Ameriki, kjer je prehajal med državami. Kot je pojasnil Selaković, je Šarić, ko je postalo jasno, da se prijetju ne bo več mogel izogniti, sam kontaktiral srbske oblasti in izrazil pripravljenost na predajo. Selaković je zatrdil, da je bila predaja mirna in prostovoljna, pred tem je želel le vzpostaviti stik s svojo materjo, sinom in odvetnikom.

Na letališču se je objel z družino

Podpredsednik srbske vlade in verjetni prihodnji premier Aleksandar Vučič je na posebni seji vlade še dodal, da je Šarićev odvetnik pripravljenost na brezpogojno predajo svojega klienta srbski vladi prenesel 24. februarja, vlada pa je ponudbo sprejela, s čimer so se izognili dolgotrajnim meddržavnim postopkom izročitve. Vučič je dodal, da je Šarić priletel iz "tretje države" na letališče v Podgorici, tam pa se je v mednarodni coni po vnaprejšnjem dogovoru srečal s svojo ženo, hčerko in družino. Nato so ga črnogorski organi predali v roke srbskim. Vučič je še pojasnil, da je bil postopek iskanja Šarića izjemno zahteven, razkril je tudi, da so v tem času srbski organi intenzivno nadzorovali več oseb in lokacij.

O drugih podrobnostih srbski vrh ni želel govoriti, saj da je na begu še 18 beguncev in bi vsakršno izdajanje okoliščin in lokacij iskanja lahko škodilo njihovemu nadaljnemu delu. Bodo pa organi pregona natančno preučili, kako in s čigavo pomočjo je lahko Šarić štiri leta bežal pred roko pravice.

Šarića so z letalom iz Podgorice zjutraj prepeljali v Beograd, z letališča pa v močno zastraženem spremstvu policije na identifikacijo in nato zaslišanje pred posebno sodišče. 

Tožilec Milosavljević je dejal, da bodo v nadaljenem postopku dorekli, ali bo Šarić že 24. marca vključen v sojenje, ki poteka proti njemu in njegovi združbi, ali pa bo potreboval več časa za pripravo obrambe. Braniti se bo moral proti skupno 13 točkam obtožnice, med drugim zaradi preprodaje mamil in pranja denarja. Tako naj bi do leta 2009 iz Latinske Amerike pretihotapil 5,6 ton kokaina in v Srbiji opral za najmanj 22 milijonov evrov denarja.

Delovali zelo premeteno

Šarić, star 43 let, je po prepričanju policije vodil izjemno dobro organizirano kriminalno mrežo, ki je nadzirala trgovino z mamili na Balkanu in v delu Zahodne Evrope. Začetki njegovega imperija segajo v rodno mesto Pljevljime, kjer je bil znan kot lastnik velike in moderne diskoteke, v lasti je imel tudi bencinske črpalke in druga podjetja. Policija je začela z njim imeti opravka po padcu Miloševića leta 2000, ko so ga obravnavali zaradi pranja denarja.

Šarić se je policiji uspešno izmikal vse od januarja 2010, ko so ga zadnjič opazili v Črni gori. Tamkajšnje oblasti ga niso aretirale in je povsem legalno zapustil državo nekaj dni preden so v Podgorici uradno prejeli mednarodno tiralico za njim. Od takrat dalje so bile sledi za njim zabrisane ali pa precej dvoumne. Tako naj bi med drugim v Južnoafriški republiki povsem legalno nosil identiteto Jana Van Husela. 

Aretacija preprodajalcev v Srbiji | Avtor: Profimedias Profimedias

Zanimivo je, da so ga aretirali le nekaj dni po zmagi Srbske napredne stranke na predčasnih parlamentarnih volitvah. Njen vodja in podpredsednik dosedanje vlade Vučić je namreč pred tednom napovedal Šarićevo aretacijo.

Namesto banan v Evropo kokain

Za Šarića je širša javnost izvedela jeseni 2009, ko je urugvajska policija na jahti, ki je plula pod britansko zastavo, v akciji Balkanski bojevnik zaplenila 2,8 tone kokaina. Na jahti sta državljana Srbije in Urugvaja ravno želela pretovoriti beli prah na čezoceansko ladjo, s katero naj bi mamilo prispelo v Zahodno Evropo. V mednarodni akciji so bili nato prijeti še številni domnevni Šarićevi sodelavci; v Sloveniji so tako maja 2010 policisti aretirali več ljudi, tudi domnevnega vodjo slovenske veje Šarićeve hobotnice Dragana Tosića. V Srbiji bodo s sojenjem proti Šarićevim sodelavcem nadaljevali že konec marca, ko bi se lahko njihov šef že tudi pojavil na sodišču. Lani so sicer zaradi pranja denarja in trgovine s kokainom obsodili tudi Šarićevega brata Duška.

Po prepričanju policije je Šarić vodil eno najmočnejših in najbolje organiziranih kriminalnih združb na območju Balkana. Kot so ugotovili preiskovalci, je združba v različnih državah Latinske Amerike nabavljala kokain in ga nato z ladjami tovorila v Afriko, od tam pa v Sredozemlje. Eden od tukajšnjih centrov je bil Milan v Italiji, kamor naj bi mesečno prišla kar tona kokaina visoke čistosti. Z nizko ceno in dobro organizacijo, med drugim so bili zelo dobro založeni z različnimi tehničnimi napravami, so uspevali izrinjati ostale preprodajalce. Za razvoz droge so uporabljali skuterje, da bi bili čim manj sumljivi.

Na ta način je Šarićeva združba po ugotovitvah policije kovala milijone evrov zaslužka, dobičke pa skušali oprati v nakupih nepremičnin. Kot je znano, so srbske oblasti Šariću zaplenile več epremičnin, tudi luksuzno hišo in avtomobile.

Tosić in združba spet na sodišču junija

V Sloveniji je nato sledilo sojenje 17 osebam, a je novembra predlani sodišče za krive preprodaje z mamili po izločitvi velikega dela obremenilnih dokazov spoznalo le štiri obtožene, preostale, tudi Tosića, pa izpustilo. Višje sodišče je prvostopenjske oprostilne sodbe konec lanskega leta v celoti razveljavilo, že obsojenim pa kazni še zvišalo. Zdaj se čaka na novo sojenje, prav danes so z ljubljanskega sodišča sporočili, da se bodo predobravnavni naroki pričeli na začetku junija.

Komentarjev 8
  • mph 22:39 18.marec 2014.

    Vse čestitke policiji seveda in vsem ostalim, da ne bo pomote ... ampak na konec koncev malo fatalistično: so what? Pač en manj (ali par manj), hitro bo nekdo drug (ali pa teh) napredoval po kriminalni lestvici in je še ...prikaži več hvaležen za tako akcijo, denarja je šlo en kup, .... In današnji dan ni čisto nič drugače kot je bil včerajšnji. Z demokracijo se proti takim ni možno borit. Ko bo to enkrat jasno vsem državam ali vsaj večini, se bo morda kaj trajno premikalo.

  • 1111 15:32 18.marec 2014.

    ...slovenska policija, poglejte si vozni park srbske policije...hahahahaha...lulčki !

  • dragec 14:20 18.marec 2014.

    To ni imela posla SOVA ampak slovenska UDBA ob pomoči KOSa.