Svet
7 ogledov

Narobe slišala navodila in skoraj trčila

Letalo med vzletom EPA
Dve potniški letali, na katerih je bilo tisoč potnikov, sta skoraj trčili v zraku. Ločilo ju je nekaj več kot 30 metrov.

Incident se je zgodil junija nad Škotsko. Zračna kontrola je opazila, da se letali preveč približujeta eno drugemu. Pilotu levega letala so ukazali zaviti levo, pilotu desnega pa desno, da bi tako povečali razdaljo med njima. A pilota sta storila ravno obratno in letali, na katerih je bilo tisoč potnikov, še bolj približala.

Tragedijo so preprečili v zadnjem hipu. Ko sta se letali približali do te mere, da sta se pilota zagledala, sta odreagirala. Eno letalo se je vzdignilo, medtem ko se je drugo spustilo. Tveganje za nesrečo je bilo še večje, ker sta obe letali leteli na isti višini.

Obe posadki narobe odreagirali

Kljub temeljiti preiskavi strokovnjakom ni uspelo pojasniti, kako sta posadki obeh letal narobe slišali ali narobe interpretirali navodila zračne kontrole. V poročilu piše, da sta očitno obe posadki upoštevali navodilo, ki ga je dobila druga posadka. "Komisija je bila presenečena, da so vsi štirje piloti narobe slišali ali razumeli navodila, čeprav je vsaj ena ekipa pravilno ponovila navodila," piše v poročilu.

Možno je, da sta se posadki začeli pripravljati za let čez ocean, ker sta dobili dovoljenje za let. Ker so pričakovali, da bodo posredovane le rutinske informacije, je možno, da jih je obvestilo o ukrepih za izogib trčenju presenetilo, zato sta pilota avtomatsko reagirala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.