Svet
56 ogledov

Nas čaka ledena doba?

Sonce za planetom. Shutterstock
Znanstveniki japonskega nacionalnega astronomskega observatorija in raziskovalnega centra Riken verjamejo, da nam sonce še pripravlja presenečenja, in to celo še ta mesec.

Po besedah znanstvenikov v observatoriju se je nekaj podobnega že zgodilo sredi 17. stoletja, ko je mirno obdobje, znano kot Maunderjev minimum, trajalo kar 70 let. Zaradi njega se je Zemlja znašla v obdobju mini ledene dobe, med katero sta bili Evropa in Severna Amerika podvrženi izjemno mrzlim zimam.

Japonska znanstvena študija je pokazala, da je trenutni trend sončevih peg zelo podoben zapisom iz tega obdobja. Odkrili so znake neobičajnih magnetskih sprememb na Soncu. V normalnih okoliščinah Sončeva magnetna polja svoje mesto menjajo vsakih 11 let. Leta 2011 se je Sončev severni pol s severne poloble premaknil na jug. Tako so predvidevali, da se bo naslednja zamenjava zgodila leta 2013. Vendar naj bi po podatkih satelita Hinode Sončev severni pol začel z obračanjem prej, kot je bilo napovedano. Če se bo trend nadaljeval, se lahko severni pol preneha vrteti že tega meseca, kar bi pomenilo, da bi se ustvarila dva nova pola v bližini Sončevih ekvatorjev.

"Učinkov ohlajevanja ni"

Po pisanju britanskega BBC nekateri znanstveniki sklepajo, da bi zmanjšana aktivnost Sonca lahko izravnala učinke globalnega segrevanja. Vendar je takšno razmišljanje po mnenju profesorja Mika Lockwooda z univerze Southampton preveč preprosto.

"Želim si, da bi nam Sonce priskočilo na pomoč, toda podatki na žalost kažejo drugačno sliko," je dejal Lockwood, ki je bil med prvimi raziskovalci, prepričanimi o tem, da se aktivnost Sonca od leta 1985 postopoma zmanjšuje, povprečne temperature pa kljub temu rastejo. Če bi zatemnjevanje Sonca povzročalo učinke ohlajanja, meni, da bi to do zdaj že opazili.

 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 22:38 07.maj 2012.

    Ma kaj ne poveste. Ja pol pa še datum povejte , ure res ni glih treba, da se bom vedel spraznit omare z letno garderobo in sedaj na rasprodajah kupiti zimsko. Sam ali ste pomislili , da vas lahko tožim ...prikaži več , za škodo , če ledena doba ne bo prmahala , do konca maja!