Svet
10 ogledov

NASA bo poskušala ujeti asteroid

asteroid 2012 DA14 Reuters
NASA namerava ujeti asteroid. Sliši se kot znanstvena fantastika, ki pa naj bi se uresničila že čez šest let.

Ameriški senator Bill Nelson je izdal, da ima vesoljska agencija Nasa velike načrte. Leta 2019 naj bi poskušala ujeti asteroid, po katerem se bodo lahko že dve leti pozneje sprehajali astronavti.

Nasa naj bi v vesolje poslala plovilo, ki ga bo upravljala na daljavo. To naj bi imelo na krovu napravo, podobno kavbojskemu lasu, ki bi ujela 500 ton težak asteroid. Vesoljsko plovilo bo nato z nebeškim telesom vred odletelo proti Luni, v bližini katere bodo asteroid "parkirali".

Vesoljska kapsula Orion bo dve leti pozneje k asteroidu odpeljala štiri astronavte, ki se bodo po njem sprehodili.

Pravega še iščejo

Kot pravijo pri Nasi, obstaja več tisoč asteroidov, ki bi bili za misijo primerni. "Zmagovalca" pa še niso določili, je povedal vodja projekta Donald Yeomans. Pri Nasa upajo, da jim bo sprehod po asteroidu obelodanil način, kako se jim bo Zemlja lahko v prihodnosti izognila. Poleg tega je misija tudi neke vrste trening za sprehod po Marsu.

Obama bo investiral 100 milijonov

Predsednik Barack Obama bo prihodnji teden predstavil proračun za leto 2014, v katerem naj bi bilo med drugim zabeleženo, da agencija za čimprejšnjo izpeljavo načrta prejme sto milijonov dolarjev. Kakšen bo celoten strošek misije, sicer še ni znano.

Komentarjev 1
  • privat 09:29 08.april 2013.

    po tem takem lahko tlakujemo vesolje?? Ali vsaj pot do lune.