Svet
15 ogledov

Nasa in Esa tudi o obrambi pred asteroidi

(Foto: YouTube) Žurnal24 main
Evropska vesoljska agencija Esa in ameriška Nasa proučujeta, kako preprečiti padec asteroida na zemljo. Možnih več scenarijev.

"Dogajalo se je v preteklosti in lahko se zgodi znova," je za Fox News povedal Gerhard Drolshagen iz Ese.

Agencija je v preteklosti v namen prestrezanja asteroidov razvijala projekt Don Kihot. Cilj projekta je bil leta 2015 prestrezno raketo trčiti v lažni asteroid in tako ugotoviti, ali ga bo res vrgel iz smeri.

Program pa so po poročanju spletne strani ukinili. "Šlo je le za študijo," so sporočili iz Ese.

Od bele plahte do "pihanja"

Ne eksplozija, po mnenju Drolshagena bi bilo dovolj na asteroid le napeti belo plastično plahto. Če bi bil asteroid zaznan dovolj daleč v vesolju, bi ga že sama sila sončnih žarkov premaknila za toliko, da bi zgrešil Zemljo.

Druga možnost, če asteroid zaznajo dovolj daleč od Zemlje, je nanj pričvrstiti napravo, ki bi s pomočjo majhnega motorčka preusmerila asteroid. Že samo sila, enaka pihanju z usti v dlan, bi lahko asteroid preusmerila stran od Zemlje – pod pogojem, da se ta nahaja dovolj daleč.

Razstreliti ga še ne znajo

Preusmerili bi ga lahko tudi z uporabo laserja, večtonskega vesoljskega plovila, ki bi ga počasi preusmerjalo, smer pa bi lahko spremenili tudi z majhno eksplozijo na površini.

"Če imamo dovolj časa, lahko asteroid čisto počasi preusmerimo," pravi znanstvenik. Z dovolj časa pa misli nekaj desetletij.

Načrtov, kako ustaviti asteroid, ki bo na Zemljo zadel v nekaj mesecih, sicer nimajo. "Razstreliti ga ni mogoče. Trenutno nimamo niti te tehnologije niti nobenih načrtov v tej smeri," pravi Drolshagen.

Dodaja, da to tudi sicer ne bi kaj dosti pomagalo.

Komentarjev 1
  • BUČKO 08:37 20.avgust 2011.

    "Načrtov, kako ustaviti asteroid, ki bo na Zemljo zadel v nekaj mesecih, sicer nimajo. "Razstreliti ga ni mogoče. Trenutno nimamo niti te tehnologije niti nobenih načrtov v tej smeri," pravi Drolshagen."Ali to pomeni, da se nam le bliža asteroid ...prikaži več in obstaja možnost trka, ali to pomeni da pišete o študiji ki so jo umaknili s spletne strani?????