Svet
77 ogledov

Nasa: Na Saturnovi luni bi lahko bilo življenje

Enceladus, Saturnova luna Profimedias
Na eni od Saturnovih lun so odkrili snovi, ki nakazujejo, da bi na njej lahko bilo življenje.

Enceladus je ena od Saturnovih lun. Na njej so našli spojine, ki nakazujejo na to, da je pod ledeno lupino lune življenje, so povedali Nasini strokovnjaki na nocojšnji tiskovni konferenci.  

Znanstveniki so že dlje časa bili prepričani, da je Enceladus eden najbolj primernih kandidatov za življenje znotraj našega sončnega sistema ali v njegovi bližini. Gre za nebesno telo, ki ga v celoti pokriva ocean. 

Do novih odkritij so prišli s pomočjo plovila Cassini, ki je letelo skozi ogromen oblak vode, ki je priletel s površja lune. Plovilo je odvzelo vzorce, ki so jih znanstveniki nato analizirali. Odkrili so dokaze o prisotnosti vodika. Znanstveniki trdijo, da bi ta lahko izviral le iz hidrotermalnih reakcij med vročimi kamninami in vodo pod ledeno skorjo lune. Vodik je dobro hranilo in nekatere najstarejše oblike življenja na Zemlji ga uporabljajo kot gorivo. 

Na Enceladusu bi lahko obstajalo življenje, ki bi verjetno jedlo vodik in oddajalo metan, ki so ga prav tako zaznali v raziskavi. Plovilo Cassini je našlo tudi večje količine ogljikovega dioksida. Obe spojini sta ključni v procesu metanogeneze, reakcije, ki ohranja mikrobe v podobnih temnih podvodnih okoljih na Zemlji. 

"Zdaj vemo, ne le, da gre za toplo, mokro okolje, ampak tudi, da je tam hrana za življenje," je dejal dr. Lewis Dartnell z Univerze Leicester. "Na Enceladusu je gorivo za ekosistem." "Če bi bili mikrorganizem, bi bil vodik za vas kot sladkarije - to je vaša najljubša hrana," je pojasnil Nasin astrobiolog dr. Chris McKay.

"Precej gotovi smo, da je notranji ocean na Enceladusu primeren za bivanje. Moramo iti nazaj in nadaljevati z raziskovanjem," je dejal dr. Hunter Waite z inštituta v San Antoniu. 

Britanski znanstvenik dr. Andrew Coates poleg Enceladusa kot kraje, kjer velja iskati življenje v našem sončnem sistemu, omenja še Mars in Jupitrovo luno Europa. "Na Marsu je lahko bilo življenje pred 3,8 milijarde let, ko so bili pogoji zelo drugačni kot danes. Eruopa ima pod površjem ocean. In potem je tu še Enceladus. Ti trije imajo ali so imeli prave pogoje za življenje."   

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.