Svet
14 ogledov

Nasadili so jih biki

Pamplona, biki, tek, praznik
1/16
Žurnal24 main
Številna množica je s tekom pred biki v Pamploni na severu Španije pospremila začetek tradicionalnega festivala v čast zaščitniku mesta San Ferminu. Več v fotogaleriji.

Za več tekačev, ki so med tekom padli oziroma so jih poteptale živali, se je tekma nekoliko nesrečno končala, vendar o hujših poškodbah ne poročajo.

Množice so že v torek zasedle trg pred mestno hišo, kjer so počakale, da so predstavniki mesta opoldne izstrelili raketo in tako odprli festival, ki bo trajal do 14. julija.

Festival, katerega sloves je v svet leta 1926 ponesel pisatelj Ernest Hemingway z romanom Sonce vzhaja in zahaja, vsako leto privabi na tisoče turistov iz vsega sveta.

Dogajanje na ulicah španskega mesta si oglejte v galeriji.
Dogodek, ki poteka v znamenju številnih praznovanj in zabav, se je uradno začel danes ob 8. uri, ko so na ozke uličice Pamplone izpustili šest bikov in šest volov, pred njimi pa je med tekom, ki je trajal le dve minuti in pol, po 850 metrov dolgi poti teklo več tisoč drznežev.

Bike bodo zvečer v areni ubili bikoborci. Spektakel bodo v Pamploni ponavljali vsak dan do 14. julija.

Vsako leto je sicer med nevarnim tekom ranjenih več deset ljudi, od leta 1911, ko se je festival začel, pa je 15 udeležencev tudi umrlo. Lani je preminil 27-letni Španec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.