Svet
42 ogledov

Nasedla križarka: našli še pet trupel

Costa Concordia
1/11
EPA
Med člani posadke na ladji Costa Concordia, ki je v petek nasedla ob toskanski obali, je bila tudi 30-letna Slovenka Teja, ki pa je živa in zdrava. Danes našli še pet trupel.

Potapljači so v notranjosti razkošne križarke našli še pet trupel, kar pomeni, da se je število potrjenih smrtnih žrtev povzpelo na enajst. Šlo naj bi za štiri moške in eno žensko, stari naj bi bilo med 50 in 60 let, na sebi pa so imeli rešilne jopiče.

Pogrešajo še 24 ljudi, ki jih iščejo v tistih delih na pol potopljene ladje, kjer bi se lahko ustvarili zračni žepi.

Sodniki pa danes zaslišujejo kapitana Francesca Schettina, ki so ga obtožili, da je kriv za nesrečo, saj naj bi ladjo usmeril preblizu čeri, nato pa se je rešil med prvimi.

Slovenka bila del posadke

Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da jih je slovensko veleposlaništvo v Rimu obvestilo, da je bila v času nesreče potniške ladje Costa Concordia ob zahodni obali Italije med člani posadke tudi državljanka Slovenije, ki pa v nesreči ni bila poškodovana.

"Veleposlaništvo je s tem seznanila družba Costa Crociere, lastnica ladje, ki je tudi sporočila, da bo vsem potnikom in članom posadke omogočila vrnitev domov. Veleposlaništvo ostaja v stiku z družbo in bo po potrebi pomagalo pri vrnitvi slovenske državljanke v domovino."

Na ladji je vodila duty free shop

Po naših podatkih je bila 30-letna Slovenka Teja zaposlena pri družbi Star Guard in je bila na ladji Costa Concordia vodja ladijskega duty freeja, ki ga ima v najemu omenjena družba. Brodolom je preživela brez poškodb in je zdaj v hotelu, že jutri pa naj bi dopotovala v Slovenijo. Dodajmo še, da je Teja na različnih ladjah zaposlena že vrsto let.

Pomagajo tudi jamarji

Včeraj so morali italijanski reševalci akcijo začasno prekiniti zaradi slabega vremena in nagibanja ladje. Iskanje pogrešanih na ladji je proti večeru znova steklo in je trajalo tudi vso noč. Gasilcem pomagajo jamarji.

Kot je dejal poveljnik obalne straže Marco Brusco, obstaja žarek upanja, da je kateri od pogrešanih v trupu ladje še živ, saj vseh delov še niso pregledali. Obenem je poudaril, da je reševanje celo za zelo izkušene potapljače izredno nevarno.

Ker je ladja polna goriva, obstaja tudi nevarnost ekološke katastrofe v naravnem parku otoka Giglio, pred katerim je nasedla Costa Concordia. Italijanske oblasti zato na tem območju nameravajo razglasiti izredne razmere.

Kapitan se kljub pozivu ni vrnil na ladjo

Kapitan Schettino, ki naj bi bil odgovoren za nesrečo, je v priporu in pod posebnim nadzorom. Obtožbe proti njemu so vse hujše.

Italijanski mediji so tako v ponedeljek objavili zapis posnetka pogovora kapitana z luško kapitanijo v Livornu, ki kaže, da je Schettino zavrnil poziv kapitanije, naj se vrne na ladjo in usklajuje reševanje potnikov.

Pogovor naj bi bil posnet ob 1.46 zjutraj, ko je bilo treba rešiti še več sto ljudi, medtem ko je Schettino po navedbah prič že ob 23.40 zapustil ladjo.

Komentarjev 1
  • allstarr111 10:04 17.januar 2012.

    Teli reševalci in potapljači pa imajo jajca, svaka čast.