Svet
10 ogledov

Nasilen škof dal odpoved

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je sprejel odstop nemškega škofa iz Augsburga, ki so ga obtožili, da je tepel otroke.

Nemški škof Walter Mixa je med letoma 1972 in 1982 deloval v katoliški sirotišnici, kjer se je fizično in psihično izživljal nad sirotami.

V pismu, ki ga je poslal papežu, je sporočil, da njegova škofija potrebuje "nov začetek". V kratkem sporočilu iz Vatikana niso navedli razloga za sprejetje škofovega odstopa.

Rimskokatoliško cerkev v Nemčiji je v zadnjem času pretreslo razkritje več kot 250 primerov spolnih zlorab otrok v katoliških ustanovah. Nemška škofovska konferenca se je konec februarja opravičila več kot 120 žrtvam spolnih zlorab v katoliških šolah, vzpostavili pa so tudi posebno telefonsko linijo za žrtve zlorab.

Škof je sprva sicer zanikal, da je v sirotišnici tepel otroke, nato pa priznal, da naj bi jim kdaj pa kdaj primazal klofute. Kasneje se je za svoja dejanja tudi opravičil. Škof ni bil obtožen zaradi spolnih napadov.

V opravičilu je škof povedal, da mu je "žal, da je toliko ljudem povzročil gorje." Takrat je v pismu papežu prosil za odpuščanje "vseh tistih, do katerih se je nespoštljivo obnašal in ijh prizadel bolečino". Povedal je še, da se popolnoma zaveda svojih lastnih slabosti.

Cerkev pa je medtem sprožila preiskavo zaradi finančnih nepravilnosti v sirotišnici, ki je bila pod okriljem škofa. Ogromne vsote denarja naj bi namreč porabili za umetniške slike, vrtno pohištvo in vino.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.