Svet
10 ogledov

Nasilje, pogosta smrt mladih

Žurnal24 main
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Evropi zaradi nasilja vsak dan umre 40 mladih. WHO: preprečili bi lahko devet od desetih smrtnih primerov.

Letno zaradi nasilja samo v Evropi umre 15 tisoč mladih. Štirje od desetih so žrtve vbodov z nožem. Regionalna direktorica WHO za Evropo Zsuzsanna Jakab je ob tem izpostavila naslednje dejstvo: če bi vse države v Evropi uspele znižati smrtnost na najnižjo raven, bi lahko letno rešili življenja 13 tisoč mladih. Preprečili bi lahko torej devet od desetih smrtnih primerov.

Bolj ogroženi so moški
Devet od desetih ubojev se zgodi v državah z nizkim ali srednje visokim narodnih dohodkom. Kar 80 odstotkov žrtev je moškega spola.

Nasilje med ljudmi je v Evropi tretji najpogostejši primer smrti mladih med desetim in 29. letom starosti. Po podatkih WHO je to le vrh ledene gore, saj na vsak smrtni primer pride še 20 napotitev v bolnišnico.

Orožje, streljanje, zadušitve
Okoli 40 odstotkov smrtnih primerov na leto je posledica uporabe noža ali drugega ostrega orožja. "Nošnja orožja je v številnih državah običajna, kar povečuje možnost hudih ali celo smrtnih ran," svari WHO. Druge oblike ubojev so posledica streljanja ali zadušitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.