Svet
54 ogledov

Nasilje v Siriji ne pojenja

Sestrelitev letala Reuters
Spopadi v Siriji se nadaljujejo. O obstreljevanju poročajo iz Damaska, Alepa in Homsa. Samo v nedeljo je nasilje terjalo najmanj 146 življenj.

Operacija vladnih sil v Damasku je največja od začetka upora marca lani. Vladne sile so izvedle racije v hišah in trgovinah v starem mestnem jedru in nekaterih drugih predelih prestolnice.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice so prijeli 21 ljudi, v zadnjih dveh dneh pa je bilo v Damasku ubitih 45 ljudi, od tega kar 36 civilistov.

Spopadi tudi v Alepu in Homsu

O spopadih poročajo tudi iz Alepa in Homsa. V Alepu so vladne sile napredovale proti predelu Sukari, ki ga za zdaj še obvladujejo uporniki. Uporniki so izvedli napad v predelu Zahra na zahodu mesta, spopadi pa so izbruhnili tudi v predelu Salahedin, ki je pod nadzorom vladnih sil.

Po podatkih opozicijskega Sirskega narodnega sveta in aktivistov so provladne sile v nedeljo v mestu Homs usmrtile deset civilistov. Prorežimski časnik Al Vatan je medtem poročal, da so vladne sile mesto Homs "očistile teroristov" med dvodnevno operacijo, v kateri je bilo ubitih 40 upornikov, 70 pa so jih prijeli.

Sestrelili letalo?

Uporniki trdijo, da so na vzhodu države razstrelili letalo, medtem ko vladne sile pravijo, da je strmoglavilo zaradi tehničnih težav.

Pilotu se je uspelo pravočasno izstreliti, vendar še ni znano, kje je. Uporniki trdijo, da so ga zajeli, vladne sile pa, da ga še iščejo.

Uporniki so mednarodno skupnost pozvali tudi, naj prepove prelete nad Sirijo, saj bi tako lažje nadaljevali z boji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.