Svet
33 ogledov

Nasilje v Zagrebu

Nasilje v Zagrebu, Policija Profimedias
V zagrebškem klubu, kjer je bil na sporedu tematski večer homoseksualcev, so neznanci ob polštirih zjutraj odvrgli solzivec. Več ljudi je poškodovanih.

V trenutku, ko so neznanci v klubu "Super, super" odvrgli solzivec, je bilo v prostoru nekaj sto ljudi. V paniki so bežali tudi skozi okna kluba, posredovala je policija in enote hitre pomoči. Nekaj obiskovalcev so prepeljali v bolnišnico, oskrbeli so jim lažje poškodbe.

"Nastal je stampedo, ljudje so bili v paniki. Tudi sam sem bil poškodovan, vendar sem v redu. Padel sem, ljudje so me pohojali, od takrat imam luknjo v spominu. Dobil sem nekaj šivov na vratu," je za portal 24sata povedal eden izmed obiskovalcev, Tinaj Tomislav Radoš.

Policija je sprožila postopek, neznanca ali neznance, ki so odvrgli solzivec, še iščejo. Na Facebook strani kluba obiskovalci sinočnjega dogodka pišejo, da so končali v bolnišnici, da so v klub vstopili skozi vrata, zapustili so ga skozi okna. Administratorji strani so zapisali: "Kot na vsaki naši zabavi doslej, je bilo edino, kar se je lahko vonjalo, ljubezen. Žal nam je, da družba, v kateri živimo, želi kratiti naše pravice, vendar javno razglašamo, da je edino, za kar se borimo, ljubezen in da nikakršen solzivec ne bo kratil tega, kar si zaslužimo. Vsem, ki so imeli pri nas negativno izkušnjo, se opravičujemo, ničesar nismo mogli storiti, da bi ga preprečili. Javno izpostavljamo, da se bomo še naprej borili za vse nas. Radi vas imamo."

Na Facebooku je med drugim zaokrožila fotografija poškodovanega dekleta, ki je komentirala napad z besedami, da je nekdo odvrgel solzivec na nekaj sto ljudi, ki so se zabavali, plesali, a pri tem niso nikogar pretepali, kradli, posiljevali, terorizirali, ubijali, ...

Zagreb Pride: To je nasilje, zahtevamo preiskavo

Organizacija, ki se bori za pravice homoseksualcev, Zagreb Pride, je napad najostreje obsodila, s strani policije zahteva učinkovito preiskavo, da se za "gnusni fizični napad na meščane in meščanke sproži ustrezne postopke, s katerimi se bo zagotovilo mir, varnost in človekove pravice".

V izjavi za javnost so poudarili še, da se v zadnjih nekaj mesecih soočajo z razraščanjem sovraštva, ki ga vzpodbujajo vse glasnejši in vse bolj agresivna retorika radikalne klerikalne desnice. Izpostavljajo, da so že prej opozarjali na nereagiranje vlade na fašistične izpade in da tudi nočni napad dokazuje, kako tanka je meja med sovraštvom in nasiljem.

Tudi premierja Plenkovića in vlado pozivajo, da jasno in glasno obsodijo nočni napad.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • jozicamurn 22:09 13.februar 2017.

    Preberi si spodaj vse kar sem napisala pa ti bo jasno, ti zaplankana bolezen liberalna.

  • jozicamurn 22:08 13.februar 2017.

    *+HIV transmiterji.

  • jozicamurn 22:06 13.februar 2017.

    POGLEJTE SEBE LGBT-soroševci transgender/lesbo/sado-mazo satanisti in animal-sex loverji in ŠELE POTEM SODITE DRUGE. Liberalni sprijenci.