Svet
16 ogledov

Nasilje zahtevalo žrtve

JAMAJKA, KINGSTON, NASILJE
1/8
Žurnal24 main
Spopadi med jamajškimi varnostnimi silami in oboroženimi pripadniki kriminalne tolpe v zahodnem Kingstonu so po zadnjih podatkih zahtevali najmanj 44 življenj, je povedal jamajški škof Herro Blait.

Nasilje, ki je izbruhnilo v nedeljo, potem ko je premier Bruce Golding pred enim tednom privolil v zahtevo ZDA po izročitvi vodje kriminalne tolpe garrisons Christopherja Coka, znanega pod vzdevkom Dudus, se še nadaljuje.

Coke je povezan s premierjevo vladajočo delavsko stranko in Golding je zavračal izročitev, ker naj bi bili ameriški dokazi pridobljeni z nezakonitim prisluškovanjem.

Ogorčena javnost je zahtevala aretacijo in premier je popustil, nato je začelo v revnih predelih Kingstona na jugu otoka počasi vreti. Od nedelje naprej v delih mesta potekajo spopadi med vojsko, policijo in pripadniki Cokeove tolpe. Coke je sicer še vedno na prostosti.

JAMAJKA, KINGSTON, NASILJE | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Boji so izbruhnili tudi v okolici Kingstona in kriminalci postavljajo cestne barikade. Boji potekajo na jugu otoka, daleč od turističnih središč na severu.


Jamajka ima 2,8 milijona prebivalcev, leta 2009 pa je bilo tam 1660 umorov. Kriminalne tolpe so v 70. letih prejšnjega stoletja organizirale politične stranke. Po vzoru ZDA v 19. stoletju so te tolpe skrbele za "volilno disciplino" ljudi.

Tolpe so se kasneje začele ukvarjati s trgovino z mamili in orožjem. Jamajka je sčasoma postala največji izvoznik marihuane v regiji. Obiskovalce na letališčih najprej pričakajo napisi, da so za tihotapljenje in uporabo mamil zagrožene visoke kazni, zunaj na parkirišču pa se gnetejo prodajalci priljubljene marihuane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.