Svet
142 ogledov

Nasilni protesti v Hamburgu, Melania ujeta v hotelu

Melania Trump EPA
Ameriška prva dama Melania Trump je po poročanju tujih medijev ujeta v hotelu v Hamburgu, ki ga obkrožajo protestniki.

Ameriška prva dama naj bi sodelovala v programu za partnerje voditeljev največjih svetovnih gospodarstev G20, ki ga v Hamburgu gosti soprog nemške kanclerke Joachim Sauer. Zaradi varnostnih razlogov so program sicer že spremenili.

Tiskovni predstavnik ameriške delegacije je za nemške medije povedal, da Trumpovi niso mogli omogočiti, da bi zapustila hotel v katerem prenočuje.

Melania Trump je pred tem na twitterju simpatizirala s poškodovanimi v protestih, ki so ob vrhu G20 izbruhnili v Hamburgu. 

Nasilni izgredi pred začetkom vrha skupine G20 v Hamburgu se sicer še stopnjujejo, poroča STA.  Poškodovanih je 159 policistov, hamburška policija pa je že zaprosila za okrepitve.

Protestniki so napadli policijsko postajo v hamburškem okrožju Altona in zažgali več policijskih vozil. Na stotine protestnikov v različnih predelih mesta poskušalo prodreti skozi varnostne barikade okrog prizorišča srečanja skupine G20.

S signalno raketo so poskušali tudi sklatiti policijski helikopter in ga za las zgrešili. Prav tako so izgredniki razbili okna na mongolskem konzulatu in preluknjali gume na vozilu kanadske delegacije.

Napadli so tudi varnostnike v hotelu, ki ob vrhu G20 gosti nekatere državnike, med njimi ruskega predsednika Vladimirja Putina in avstralskega premierja Malcolma Turnbulla.

Protestniki so med drugim blokirali pot, po kateri bi moral na prizorišče srečanja prispeti ameriški predsednik Donald Trump. Policija jih je sicer razgnala z vodnim topom, a je moral Trump na poti na prizorišče narediti ovinek.

Medtem se je v Hamburg odpravil eden najostrejših Trumpovih kritikov, newyorški župan Bill De Blasio, ki se po poročanju dpa namerava pridružiti protestom. Tam bo eden glavnih govorcev na sobotnem shodu.

Sprva mirni protesti so se sicer v nasilne izgrede sprevrgli že v četrtek zvečer. Skupina zamaskiranih protestnikov je napadla policiste, ti pa so odgovorili z vodnim topom in solzivcem. Poškodovanih je bilo 76 policistov in neznano število protestnikov.

Protestnega shoda z naslovom "Dobrodošli v peklu" se je udeležilo približno 12.000 ljudi. Med njimi naj bi bilo okrog tisoč levičarskih skrajnežev, ki so policiste zamaskirani napadli s steklenicami, pirotehničnimi sredstvi in drugimi predmeti.

Protestniki se v Hamburgu zbirajo že vse od nedelje, zato je mesto na severu Nemčije ves čas pod strogimi varnostnimi ukrepi. Najbolj množičen protest je napovedan za soboto. Na njem pričakujejo 100.000 ljudi, za varnost pa naj bi skrbelo 20.000 policistov.

A, kot kaže, to ne bo dovolj, saj je hamburška policija zaradi "številnih zločinov" zaprosila za okrepitve. Policisti, ki skrbijo za varnost, so sicer opremljeni z oklepniki, helikopterji, čolni in vodnimi topovi.

 

Komentarjev 4
  • alojzr 19:56 11.julij 2017.

    Spet komunisti izvajajo nasilje. Skrajna levica je povsem pobezljala. V Venezuelo naj gredo, raj na zemlji. Pa Severno Korejo, tam ni lačnih, povsod se cedita med in mleko.

  • Avatar praufo
    praufo 19:56 11.julij 2017.

    če bi se tramp in putin srečala v sloveniji, ne bi bilo tega sranja, to je posebna prosta cona gangsterjev, tatov, barab, morilcev in mafija obvladuje sceno ... je pa zato zelo varno

  • Avatar Džoser
    Džoser 19:56 11.julij 2017.

    Vse zaman apokalipsa se je začela!