Svet
2 ogledov

Nasilni prvomajski protesti

V Ulmu na jugozahodu Nemčije je bilo v protestih ranjenih 50 ljudi, med njimi 29
1/12
Žurnal24 main
V več nemških mestih so v petek potekali nasilni protesti ob prvem maju, v katerih je bilo skupno ranjenih več deset ljudi.

Najhuje je bilo v Ulmu, Berlinu in Hamburgu, kjer so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo, varnostne sile pa so proti izgrednikom uporabile solzivec in gumijevke. Po navedbah nemških medijev so po vsej Nemčiji, kjer se je na tradicionalnih demonstracijah ob prvem maju zbralo približno pol milijona ljudi, prijeli skupno več sto nasilnih protestnikov.

V Ulmu na jugozahodu Nemčije je bilo v protestih ranjenih 50 ljudi, med njimi 29 policistov. Protestniki, skrajni levičarji, so s kamenjem obmetavali policiste, ti pa so proti izgrednikom uporabili vodne topove in solzivec. Med skrajnimi levičarji in policijo so spopadi v petek drugi večer zapored izbruhnili tudi v Hamburgu, kjer je policija prijela okoli 20 izgrednikov. O zelo nasilnih izgredih so v petek zvečer poročali tudi iz prestolnice Berlin, kjer so skrajni desničarji varnostne sile obmetavali s steklenicami in kamenjem. Pri tem je bilo ranjenih več ljudi, vendar policija njihovega natančnega števila ni navedla. Proti izgrednikom je posredovalo okoli 6000 policistov.

O izgredih na prvomajskih protestih poročajo tudi iz švicarskega Züricha, kjer se je s policijo v petek zvečer spopadlo kakih 300 protestnikov. © AP

 
V Dortmundu na zahodu države so nasilje na sicer mirnih sindikalnih protestih začeli neonacisti, med njimi številni zamaskirani. Policija je zaslišala okoli 200 skrajnih desničarjev. O izgredih na prvomajskih protestih poročajo tudi iz švicarskega Züricha, kjer se je s policijo v petek zvečer spopadlo kakih 300 protestnikov. Protestniki so policiste obmetavali s kamni in steklenicami, policija pa je proti demonstrantom uporabila vodne topove in gumijaste naboje. Med izgredniki je bilo po navedbah policije tudi veliko mladoletnikov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.