Svet
12 ogledov

Nasini sondi misijo končali s trčenjem

sonda ebb flow Reuters
Nasina raziskovalna satelita Ebb in Flow sta svojo nalogo zaključila s trčenjem v Luno.

Sondi sta zadnjih 15 mesecev proučevali površino Lune, v ponedeljek pa sta trčili v Zemljin naravni satelit. V Nasi so se za trčenje odločili, ker je satelitoma skoraj zmanjkalo goriva.

Ebb in Flow sta skupaj krožila okrog Lune na višini, na kateri po navadi letijo potniška letala. Pridobivala sta pomembne informacije o termični zgodovini Lune in njeni površini, ki bodo znanstvenikom pomagale bolje razumeti oblikovanje zgodnjih atmosfer in nalaganje izparljivih zmesi na planetih.

Iz Nase pa so sporočili, da so morali satelita načrtno strmoglaviti, da slučajno ne bi trčila v Luno na katerega od 25 predelov, kjer so v preteklosti pristala vesoljska plovila. Trčenje so morali prirediti, še preden bi satelitoma zmanjkalo goriva in se ne bi mogla več odzivati na ukaze.

Ebb in Flow pa sta imela tudi izobraževalno funkcijo. Skupno osem kamer na obeh satelitih je bilo namreč namenjenih ameriškim učencem, ki so lahko z njimi posneli fotografije Lune.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.