Svet
17 ogledov

Nasina sonda že skoraj pri Marsu

Maven Mars Nasa
Nasino vesoljsko plovilo Maven je vstopilo v orbito Rdečega planeta in tako zaključuje 711 milijonov kilometrov dolgo potovanje.

To je sicer prva Nasina misija, ki bo proučevala sestavo Marsove orbite. Skušali bodo ugotoviti kako je orbita povezana s solarnimi vetrovi in Soncem ter kaj vodi do uhajanja plinov iz atmosfere tega rdečega planeta. Izguba hlapnih snovi iz Marsa naj bi skozi čas igrala ključno vlogo v zgodovini atmosfere, podnebja, tekoče vode in možnosti za bivanje.

Nasina ekipa znanstvenikov je pred vstopom sode vnesla še zadnje podatke, nato pa se je zadnjih 24 ur plovilo navigiralo le po v naprej pripravljenih nastavitvah, saj je za sistem najbolj varno, da pri vstopu v orbito, kar se da miruje. V zadnjih 33. minutah je Maven za vstop v orbito, 380 kilometrov nad severnim polom, potreboval več kot polovico goriva na krovu.

Sondo Maven so sicer izstrelili že lani novembra, prav zdaj pa mineva 11 let od začetka priprav na to misijo. Meven bo atmosfero preučeval približno eno leto, plovilo pa naj bi se Marsu najbolj približalo na 125 kilometrov.

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 12:15 22.september 2014.

    Človeška stalna naselbina bo na ledenem Marsu prej kot na navidez nam podobnejši Veneri.