Svet
159 ogledov

Našla zlati zaklad

Zlati kovanci
1/2
EPA
Odkritje naj bi bilo vredno deset milijonov ameriških dolarjev.

Neki par iz Kalifornije je med sprehodom s psom odkril zlate kovance iz 19. stoletja, ki so vredni več kot deset milijonov dolarjev. Kot pišejo ameriški mediji, gre za največji zakopan zaklad, ki so ga kdajkoli odkrili na ozemlju ZDA.

Donald Kagin, predsenik Kagin's Inc, numizmatičnega podjetja, ki je specializirano za ameriške zlate kovance, je javnost o odkritju obvestil v torek. Njegova družba zastopa par, ki želi v javnosti ostati anonimen. Kot je povedal Kagin, sta kovance opazila med sprehodom, pod staro pločevinko, ki je štrlela iz zemlje na njunem posestvu. Skupaj sta našla osem pločevink, napolnjenih z več kot 1.400 redkih in odlično ohranjenih ameriških zlatih kovancev iz obdobja med letoma 1847 in 1894.

Po njegovi oceni imajo kovanci nominalno vrednost okoli 28.000 ameriških dolarjev, vendar bi jih lahko prodali za več kot deset milijonov. Par bo po Kaginovih besedah ohranil nekaj kovancev, preostale pa bo prodal prek Amazona. Del izkupička bosta namenila v dobrodelne namene.

Komentarjev 3
  • ac-dc 21:22 26.februar 2014.

    :)

  • Trovlak 21:03 26.februar 2014.

    To je pa obljubljena dežela v pravem pomenu besede. Pr nas bi to izgledalo tako, da v kolikor bi nesel tak kovanec k numizmatiku/starinarju/zlatarju, bi te vsak skušal prevarati in naplahtati, da to ni nič vredno oziroma bi ponudil odkup ...prikaži več v dovolj visokem znesku, da bi se lastnik odločil takoj prodati. V kolikor bi o tej najdbi pri nas kogarkoli obvestil, bi se takoj oglasilo kup zavodov, ki bi pomočjo policije in regijske zaščite prevzeli najdbo, posestvo bi pa okupirali arheologi, ki bi kopali in praskali več let, ter za to "delo" račun izstavili lastniku zemljišča.

  • d 19:48 26.februar 2014.

    Wild wild west ...