Svet
3 ogledov

"Naslednji je lahko Mladić"

mladic_t_3010
1/79
Žurnal24 main
Aretacija Radovana Karadžića v Srbiji sproža različne odzive. Po mnenju novinarja radia B92 Marka Subotića je aretacija povezana z zamenjavo oblasti v Srbiji.
Kakšne so reakcije politikov in javnosti na aretacijo Radovana Karadžića?
Reakcije v srbski javnosti so različne. Tako proevropske stranke vladne koalicije pozdravljajo aretacijo Karadžiča, saj naj bi ta kazala, da je Srbija odločena odpraviti s preteklostjo in da ima namen spoštovati vse mednarodne obveze in sodelovanje z Mednarodnim haaškim sodiščem. Radikalna stranka Tomislava Nikolića in Vojislava Šešlja pa aretacijo ocenjuje kot najtežje obdobje za Srbijo. Meni, da je srbski predsednik Boris Tadić s tem izdal Srbijo in da je država kapitulirala. Zato radikalci že napovedujejo, da bodo z vsemi demokratičnimi sredstvi poskušali narediti vse, da bo do konca leta nova vlada padla.

 
 

Do aretacije je prišlo le dve nedelji po oblikovanju nove vlade in zamenjavi prvega moža tajne policije.

Marko Subotić, novinar B92

 
Ali mislite, da je aretacija povezana z zamenjavo oblasti v Srbiji?
Aretacija ima povezavo z zamenjavo oblasti. Do aretacije je prišlo le dve nedelji po oblikovanju nove vlade in zamenjavi prvega moža tajne policije. Malo je takih, ki verjamejo, da so se aretacije slučajno zgodile, vendar so zaradi pomanjkanja informacij to še vedno ugibanja. A kljub temu analitiki menijo, da je aretacija povezana z zamenjavo oblasti in da je nekdo v tajni policiji moral vedeti, kje se nahaja Karadžić.

Kako srbska javnost gleda na delo haaškega sodišča in kaj pričakuje od njega?
 
Srbska javnost zaradi nekaterih preteklih odločitev haaškega sodišča zelo negativno gleda na delo sodišča. Javnost meni, da je to sodišče politično, še posebno potem ko je to oprostilo nekdanjega kosovskega premierja in enega od poveljnikov nekdanje Osvobodilne vojske Kosova Ramuša Haradinaja vseh obtožb, ki so ga bremenile zločinov nad srbskimi, romskimi in albanskimi civilisti med vojno na Kosovu. Sodišče pa ima slab sloves v Srbiji tudi zaradi prijetja Slobodana Miloševića.

Kakšne so špekulacije glede generala Ratka Mladića?

O aretaciji Ratka Mladića še nihče ne govori. Je pa res, da se je z zamenjavo oblasti povečala možnost za njegovo aretacijo. Tako da se to, kar se je zgodilo Karadžiću, lahko zgodi tudi Mladiću in nekdanjemu voditelju v Republiki Srbski krajini Goranu Hadžiću. Nihče si namreč ni predstavljal, da se Karadžić sprehaja po mestu in da kot zdravnik alternativne medicine nemoteno opravlja svoje delo v Srbiji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.