Svet
11 ogledov

Našli eksploziv

Strokovnjaki za odstranjevanje eksploziva so odstranili sumljivi paket. (Foto: R Žurnal24 main
V dveh paketih, ki so ju pregledali varnostni organi, so našli eksploziv, je potrdil ameriški predsednik Barack Obama. Oba paketa sta bila namenjena v ZDA, natančneje v dve sinagogi v Chicagu

Dva paketa s sumljivo vsebino, ki so ju našli v Dubaju in v Veliki Britaniji, sta vsebovala eksploziv. Obama je že napovedal, da bodo ZDA izvajale poostren nadzor, dokler bo situacija od njih to zahtevala.

Jemenski predsednik je že obljubil sodelovanje pri preiskavi. Najverjetneje za dogodkom stoji skupina, ki jo povezujejo z Al Kaido, s sedežem na arabskem polotoku. Po podatkih varnostnih služb naj bi načrtovali še več napadov na ZDA.

Oblasti zadevo jemljejo zelo resno. Pojavila so se že ugibanja, ali ne gre tokrat le za preizkus varnostnih ukrepov zahodnih držav.

Poostreno na letališčih
Ker sta bila paketa najdena na letalih, gre v naslednjih dneh pričakovati poostren nadzor na letališčih. Iz varnostnih razlogov so ameriške oblasti pregledale vsa letala, ki so iz Jemna priletela na letališča v New Yorku, New Jerseyju in Philadelphiji.

Cilj: Chicago
Paketi naj bi bili namenjeni v sinagogi na območju Chicaga. "Zjutraj so nas obvestili, da naj bodo v sinagogah pozorni," je dejala Linda Haase, podpredsednica judovske federacije v Chicagu. Po njenih besedah so sinagoge že začele izvajati ustrezne ukrepe.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.