Svet
37 ogledov

Našli planet, ki ima kar dve sonci

Sonce za planetom. Shutterstock
Ameriški astronomi so odkrili prvi planet, ki kroži okoli dveh sonc, podobno kot namišljeni planet, s katerega prihaja junak Vojne zvezd Luke Skywalker.

Medtem ko je rodni planet Luka Skywalkerja Tatooine vroč in puščavski, je na novo odkriti planet Kepler-16b ledeno hladen. Planet, ki je velik kot Saturn, je od Zemlje oddaljen okoli 200 svetlobnih let in okoli dveh sonc kroži po skoraj popolni krožnici.

Planet je opazil teleskop Kepler, ki spremlja svetlobo 155 tisoč zvezd. "To odkritje je izjemno," je dejal astronom Alan Boss z inštituta Carnegie. "Še enkrat se je zgodilo, da je tisto, kar je bila nekoč znanstvena fantastika, postalo resničnost," je dodal.

Astronomi so v preteklosti že opazili planete, ki naj bi krožili okoli dveh zvezd, vendar doslej še nikoli niso videli, da je šel planet dejansko mimo dveh sonc.

Če bi na Keplerju-16b živeli ljudje, bi lahko opazovali dvojni sončni zahod, vendar pa je to zelo malo verjetno, saj je na planetu izjemen mraz s povprečno temperaturo od -73 do -101 stopinje Celzija.

Na planetu, ki je od sonc oddaljen 105 milijonov kilometrov, za pot okoli njiju pa potrebuje 229 dni, je takšen mraz zato, ker sta sonci manjši in hladnejši od našega Sonca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.