Svet
4188 ogledov

Našli pogrešane smučarje: Poskušali so skopati jame, da bi se zaščitili

reševalna akcija švicarske Alpe Profimedia
Reševalci so našli trupla petih pogrešanih smučarjev, ki so umrli v nesreči v švicarskih Alpah. Članica ekipe ostaja pogrešana.

V soboto se je izgubila sled za šesterico ljudi, ki so se odpravili na smučarski izlet. Vodja reševanja Anjan Truffer je za Sky News povedal, da so trupla petih moških našli v nedeljo. Reševalce je oviralo močno sneženje. 

Ob njegovem prihodu na kraj so francoski reševalci že odkrili trupli dveh pogrešanih. "Začeli smo iskati ostale s pomočjo lavinskih oddajnikov in sond ter takoj odkrili še dva pogrešana," je dejal. 

Na helikopterskih posnetkih, ki jih je objavila policija v kantonu Valais, so vidne smučarske sledi ob strani gore. Poleg tega so vidni tudi manjši kupi snega, za katere Truffer domneva, da so "snežne jame", ki so jih smučarji poskušali izkopati za zaščito. "Bili so zasneženi. Poskušali so narediti snežne jame, da bi se zaščitili pred vetrom," je prepričan.

reševalna akcija v švicarskih Alpah | Avtor: Profimedia Profimedia

Skupina je bila po njegovi oceni pomanjkljivo opremljena za razmere, v kakršne so se podali. S seboj so imeli le majhne in lahke lopate, kar v primeru intenzivnega sneženja ne pomaga. Poleg tega naj bi bili "dokaj lahko oblečeni". 

Šest smučarjev se je v soboto odpravilo na smučarski izlet iz alpskega mesta Zermatt v Švici, da bi prišli do mesta Arolla. V skupini so bili trije bratje, stari 21, 27 in 30 let, njihov 44-letni bratranec in 58-letni stric. Še vedno pogrešajo 28-letno žensko, dekle enega od bratov. 

Iskanje pogrešane se nadaljuje, a kot opozarja Truffer, je v takih razmerah na ledeniku težko priti daleč. "Morda je pogrešana padla v razpoko, morda jo je zasnežilo," je dodal. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 2
  • endrug 16:32 13.marec 2024.

    Grozljivka. A za uteho, takšna smrt ni grozna. Najprej zelo zebe, do bolečine. Nato pa človek postane zelo utrujen in bolečina mine. Predno umre le mirno zaspi od utrujenosti.