Svet
60 ogledov

Našli trupla pokola v Bosni

Višegrad jezero Peručac trupla forenziki vojna Bosna in Hercegovina
1/5
Žurnal24 main
Forenziki so na obrežju jezera Peručac odkrili ostanke trupel več kot petdeset oseb, za katere sumijo, da so umrle v bosanski vojni.

V jezeru Peručac na meji med Bosno in Hercegovino ter Srbijo so preiskovalci našli več kot petdeset trupel. Gre za preiskavo žrtev bosanske vojne, ki je divjala od leta 1992 do 1995.

Večina trupel naj bi po navedbah preiskovalcev pripadala osebam, ki so bile umorjene v mestu Višegrad. Srbske sile so spomladi leta 1992 namreč ubile več kot tisoč bosanskih Muslimanov v tako imenovanem etničnem čiščenju.

Haaški tožilci, ki preiskujejo genocid v bosanski vojni, so pokol v Višegradu opisali kot "enega najbolj obširnih pohodov etničnega čiščenja v vojni z Bosno".

Pred dobrim letom je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu bosanska Srba Milana Lukića in Sredoja Lukića obsodilo na dosmrtni zapor oziroma 30-letno zaporno kazen zaradi sodelovanja v etničnem čiščenju v Višegradu. Obsojena sta pobijanja, iztrebljanja ter požiganja še živih žensk, otrok in starejših v letih 1992–1994.

Obvestilo uredništva: Zaradi žaljivih komentarjev smo izklopili možnost komentiranja.