Svet
11 ogledov

Nasprotniki preglasili podpornike

1/14
Žurnal24 main
V New Yorku so v nedeljo potekali protesti za in proti gradnji mošeje blizu WTC.

Več sto protestnikov je bodisi nasprotovalo bodisi podpiralo gradnjo mošeje in islamskega centra blizu kraja, kjer je nekoč stal Svetovni trgovinski center. Nasprotniki so na napisih islam enačili z njegovimi skrajnostmi, podporniki pa so pozivali, naj ljudje ne podležejo "rasističnemu strahu". Postavitvi mošeje  nasprotujejo republikanci, pa tudi večina svojcev žrtev napada.

Protestniki so v nedeljo zahtevali, da načrtovano poslopje zgradijo dlje od WTC. Tako tisti za kot tisti proti so se zbrali blizu zgradbe nekdanje tekstilne tovarne iz leta 1858, ki jo želi organizacija Cordoba House porušiti in tam zgraditi mošejo ter islamski center. Med protestniki je policija postavila barikade, a do fizičnih spopadov ni prišlo.

Nasprotnikov sto milijonov vrednega projekta je bilo skoraj enkrat več od podpornikov. Ob pesmi Brucea Springsteena Born in the USA, ki je odzvanjala iz  zvočnikov, so vzklikali "ne" mošeji, na napisih pa so pozivali k ustavitvi šeriatskega prava, "preden bo ustavilo vas", in ohranitvi dostojanstva ubitih 11. septembra.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.