Svet
7 ogledov

Natascha se vrača v hišo groze

Je pri ugrabitvi sodeloval tudi Ernst Holzapfel? Foto: AFP Žurnal24 main
Natascha Kampusch, ki je bila osem let in pol zaprta v ujetništvu, se sooča s svojimi strahovi. Kampuscheva se namreč vrača v hišo groze.
Natascha Kampusch , ki je jo Wolfgang Priklopil leta 1998 ugrabil kot desetletno deklico, zadnje čase veliko svojega prostega časa preživi v hiši svojega ugrabitelja. Pred kratkim je Natascha dejala, da si nikoli več ne želi vstopiti v hišo. Kampuscheva pa je kljub vsemu pred enim letom omenjeno hišo kupila. Za nakup se je odločila zaradi bojazni, da bi jo uničili vandali, ali da bi jo celo porušili.

"Zelo je zaposlena"
Njeni sosedi pravijo, da zadnje čase veliko časa preživi v hiši, počiva na dvorišču ter ureja okolico. Hišo naj bi Natascha redno čistila, ne izogiba pa se niti sobici, v kateri je bila nekoč ujeta. „S čiščenjem oken, pohištva in okolice je zelo zaposlena,“ je dejala neka soseda.

Natascha preureja notranjost hiše in ureja njeno okolico. © EPA

 
Psihologinja Michaela Thiel meni, da želi Natascha na ta način podzavestno pokazati, da njen ugrabitelj nad njo nima več moči. Z urejanjem okolice in preurejanjem hiše naj bi Natascha pozabila na preteklost.

Še vedno goji čustva do svojega ugrabitelja
Natascha naj bi do svojega ugrabitelja še vedno gojila posebna čustva. Ko je ta po njenem pobegu storil samomor, je Natascha policijo obtožila, da so ga „umorili“. Po njegovi smrti je žalovala, v torbici pa naj imela celo njegovo fotografijo. V nekem intervjuju je razkrila, da sta s Priklopilom skupaj jedla in gledala televizijo, pomagal pa ji je tudi pri domačih nalogah.

Policija domneva, da ima t. i. stockholmski sindrom, pri katerem žrtev do svojega ugrabitelja razvije pozitivna čustva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.