Svet
8623 ogledov

Natisnili 46 milijonov bankovcev s tipkarsko napako

bankovec avstralija aud avstralski dolar
1/4
Epa
Blamaža: Centralna banka je dala v tisk za 1,43 milijarde evrov bankovcev, na katerih je tipkarska napaka.

Avstralska centralna banka je potrdila, da so dali v tisk bankovec za 50 avstralskih dolarjev, na katerem je narobe napisana beseda odgovornost ('responsibility'). Natisnili so 46 milijonov bankovcev.

'Nov in izboljšan' bankovec za 50 dolarjev so v obtok dali lani oktobra. Z novimi tehnologijami so ga zaščitili in močno otežili njegovo ponarejanje.

Toda napis v rumeni barvi vsebuje tipkarsko napako. Del besedila je delo avtohtonega prebivalca Avstralije in izumitelja Davida Unaipona, drugi del teksta je prispevala Edith Cowan, prva ženska poslanka v avstralskem parlamentu.

Napaka se je pojavila v mikro besedilu Cowana, kjer je ponatisnjen njegov prvi govor v avstralskem parlamentu. Besedi 'responsibility' manjka ena črka i.

bankovec avstralija aud avstralski dolar | Avtor: Epa Epa

Predstavniki avstralske centralne banke so sporočili, da za napako vedo in da jo bodo odpravili ob naslednjem tisku bankovca.

Novi bankovec ima novo varnostno značilnost, štiri izbokline, ki bodo med drugim pripomogle, da ga bodo ljudje lažje prepoznali.

Bankovec za 50 dolarjev je sicer v Avstraliji najbolj razširjen.

bankovec avstralija aud avstralski dolar | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • McClain 20:21 09.maj 2019.

    ha, kaksne probleme ima Avstralija, mi pa takole vse v rožcah v Evropi:-)

  • kapibara1 18:39 09.maj 2019.

    Naj mi jih dajo ene 1000. me napaka ne moti...

  • NeAnonimni 10:30 09.maj 2019.

    Avtor bi lahko poleg dolgočasnega prevoda članka samoiniciativno napisal tudi koliko je 50 avstralskih dolarjev v evrih. Če bi se mu dalo ane..