Svet
8 ogledov

Nato izločil Hrvaško

Na karti spletne strani severnoatlantske zveze NATO Hrvaška ni označena kot članica. Na zemljevid pa se je uvrstila Makedonija, kateri zaradi spora okoli ustavnega imena vstop preprečuje Grčija.

Na karti Evrope, ki si jo je moč ogledati na povezavi Operacije na Natovi spletni strani, je Hrvaška označena kot nečlanica. S temno zeleno barvo so namreč označene članice severnoatlantske zveze, medtem ko zvezdica označuje različne operacije Nata. Hrvaški spletni portal Index, ki je prvi objavil napako, poudarja, da je namesto Hrvaške na Natov zemljevid uvrščena Makedonija, ki je zaradi spora z Grčijo od članstva oddaljena svetlobna leta.

"Glede na dejstvo, da je na omenjeni spletni strani Makedonija navedena kot članica Nata, si lahko mislimo, da je avtor enostavno teritorij Hrvaške zamešal za teritorij Makedonije,“ je zapisal novinar spletnega portala. Omenimo, da je administrator Natove spletne strani že popravil svojo napako ter Hrvaški le dodelil temno zeleno barvo, Makedoniji pa je le-ta zbledela v barvo nečlanice.

Hrvaška prvič kot polnopravna članica
Poudarimo, da se trenutno poteka v Lizboni vrh Nata, na katerem prvič, kot polnopravna članica, sodeluje tudi Hraška. Predsednik Ivo Josipović je sinoči nagovoril prisotne predsednike držav in vlad 28 držav članic. V govoru je izpostavil, da bo vojaška organizacija igrala izredno pomembno vlogo tudi v prihodnje. "V našem svetu, ki se nenehno spreminja, mora NATO tudi v prihodnje ostati vir stabilnosti,"je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.