Svet
20 ogledov

Nato krepi prisotnost v Evropi

Zvezi Nato polzi nadzor nad državo vedno bolj iz rok, zato želi v Afganistan pos Žurnal24 main
Ameriška vojska je včeraj napovedala razširitev vojaških vaj na območju Evrope, v Nemčijo pa so prispeli dodatni tanki, vojaški kamioni in ostala oprema, s katero Nato krepi svojo prisotnost na vzhodu Evrope.

"Bodimo jasni. To je le del načrta, s katerim se bomo zoperstavili ruski agresiji, zavarovali teritorij naših zaveznic in obdržali Evropo celovito, svobodno in mirno," je po pisanju ameriških medijev včeraj napovedal general-polkovnik ameriških zračnih sil Tim Ray.

Potrdil je, da je v Nemčijo že prispelo več kot 2800 kosov vojaške opreme, ki jh bodo ameriški vojaki uporabljali v okviru vojaških vaj v državah, članicah Nata, ki mejijo na Rusijo. Ray je še povedal, da se okrog 70 tisoč vojakov na območju Evrope uri za strateške izzive, kot so bile ruske operacije v Ukrajini, migrantski valovi iz Bližnjega vzhoda in islamski radikalizem.

Donald Trump | Avtor: EPA EPA

Preobrat tudi pri Trumpu

Do krepitve sil Nata in ZDA v vzhodni Evropi prihaja po obtožbah ameriških obveščevalnih agencije, da je ruski predsednik Vladimir Putin odredil vdore v računalnike in vpliv na potek ameriških volitev. Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je slednje še v petek označil kot za lov na čarovnice. "Na volitvah so bili potolčeni. Zmagal sem v več okrožjih kot Ronald Reagan. Zaradi tega jih je sram. Na nek način gre za lov na čarovnice. Osredotočajo se samo na to," je v intervjuju za New York Times demokratom sporočil Trump.

Trump se je sicer za tem sestal z vodji ameriških obveščevalnih služb, ki so ga seznanili z izsledki preiskave domnevnega ruskega vdiranja. Po besedah njegovega bodočega vodje urada reinca Priebusa, Trump sprejema zaključke ameriških obvečevalcev. Priebus je za Fox News Sunday povedal, da bo Trump "morda sprejel določene akcije glede tega", ki jih bo sprejel, ko bo prejel dodatne podrobnosti preiskave. Gre za prvo priznanje Trumpovega sodelavca, da je Moskva morda vendarle vplivala na potek ameriških volitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:48 10.januar 2017.

    Amerikančki rožljajo z orožje, kaj več si pa proti Rusiji ne upajo, usraneti!

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 18:48 10.januar 2017.

    Amerikančki rožljajo z orožje, kaj več si pa proti Rusiji ne upajo, usraneti!

  • jozicamurn 05:38 10.januar 2017.

    Do 21. januarja je še čisto malo, tako da tukaj na sliki pod tem naslovom ne bi smel biti Trump, ampak monkey administracija na odhodu v pozabo in v veliko stranišče želi še povečati napetosti in še bolj poslabšati odnose ...prikaži več z Rusijo.Trump bo to popravil sigurno, ni bojazni.