Svet
271 ogledov

Nato: Ukrajina bo lahko preskočila en korak

Jens Stoltenberg Epa
Ukrajina bo postala članica zavezništva se strinjajo članice Nata in dodajajo še, da Ukrajino čaka poenostavljen proces pridruževanja.

Države članice Nata so danes na vrhu v Vilniusu ponovno potrdile, da bo Ukrajina postala članica zavezništva, ko bodo za to izpolnjeni pogoji, je sporočil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Čeprav Ukrajina ni dobila vabila za članstvo v Natu, pa so se voditelji strinjali o poenostavitvi njenega procesa pridruževanja.

"Prihodnost Ukrajine je v Natu. Ponovno potrjujemo zavezo z vrha v Bukarešti leta 2008, da bo Ukrajina postala članica Nata," so v danes sprejeti izjavi zapisali voditelji članic zavezništva, med katerimi je bil tudi slovenski premier Robert Golob.

Poenostavili pristopni proces 

Bistvena razlika od vrha v Romuniji je po Stoltenbergovih besedah, da Ukrajini ne bo treba izpolniti akcijskega načrta za članstvo, v katerem bi določili pogoje za pristop države k zavezništvu in preverjanje njihovega izpolnjevanja. Tako bo pristopni proces Ukrajine sestavljen zgolj iz enega koraka namesto iz dveh, je pojasnil.

Druga razlika pa je v tem, da so zdaj potrdili večletni program neubojne pomoči Kijevu, kar bo ukrajinskim silam pomagalo pri prehodu na standarde Nata in jo tako približalo članstvu v zavezništvu.

Pogojev Stoltenberg ni razkril

Prvi dan vrha so se voditelji strinjali tudi o vzpostavitvi sveta Nato-Ukrajina, s čimer bodo nadgradili politične odnose med stranema. Ustanovno zasedanje bo potekalo v sredo, udeležil pa se ga bo tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Stoltenberg je napovedal, da se bo z njim sestal že drevi.

"To je močan paket za Ukrajino in jasna pot k njenemu članstvu v Natu," je prepričan Stoltenberg, ki pa ni navedel, kateri so pogoji, ki jih mora za članstvo izpolniti Ukrajina.

Pojasnil je, da so deloma določeni v desetem členu severnoatlantske pogodbe. Na koncu so po njegovih besedah članice tiste, ki ocenijo, ali so pogoji izpolnjeni in odločijo o povabilu določene države v Nato. So se pa danes vsi voditelji strinjali, da Ukrajina ne more postati polnopravna članica, dokler bo trajala vojna.

Obdsodili rusko retoriko

Zato je treba po mnenju predsednikov vlad in držav članic še naprej z vojaško opremo pomagati Ukrajini, da bo zmagala v vojni z Rusijo, je po prvem dnevu pogovorov povedal Stoltenberg.

"Rusija mora takoj ustaviti nezakonito vojno agresijo, končati uporabo sile proti Ukrajini ter v celoti in brezpogojno umakniti svoje sile in opremo z ukrajinskega ozemlja, določenega z mednarodno priznanimi mejami," so voditelji Nata še zapisali v skupni izjavi.

Obenem so obsodili rusko "neodgovorno jedrsko retoriko" in namero, da na beloruskem ozemlju namesti jedrsko orožje. Belorusijo, pa tudi Iran, pa so pozvali, naj nehata pomagati Moskvi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Lion007
    Lion007 19:29 17.julij 2023.

    Pa če to ni alarm, da mora Rusija končno odgovorit, potem pa ne vem, kaj morajo norveški in bruseljski norčki še zint....

  • jezero 18:18 17.julij 2023.

    Se pa vidi, da Rusiji Nato z ZDA na čelu ne more do živega.

  • jezero 07:27 17.julij 2023.

    ZDA in NATO bi težko dobila boljšega pajaca kot je Zelenski!