Svet
46 ogledov

Natov strup v Jadranu

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Hrvaški Jutarnji list odkriva, da Nato bojne odpadke odlaga v Jadransko morje. Ne le v „posebne cone“, pač pa tudi v pasove, blizu obale.

Natova letala bombe in rakete odmetavajo v Jadransko morje, to pa po pisanju Jutarnjega lista rezultira v zastrašujoče veliki količini strupenih kemikalij v morju. Glede na to, da morski tok odvrženi tovor nosi s seboj, naj bi šlo dejansko za premični "arsenal smrti".

Vest o tovrstnem onesnaževanju sicer ni nova, o njej se je govorilo že letos spomladi, obudil jo je italijanski novinar Gianni Lannes. Trdi, da Nato in italijanske oblasti lažejo, ko ves čas poudarjajo, da je v Jadranu označenih šest posebnih con, kjer vojna letala odmetavajo svoj nevarni tovor. Po informacijah, ki jih je Lannes zbral v svojem raziskovalnem delu, je takšnih con 24. Čeprav oblasti poudarjajo, da so samo v mednarodnih vodah, novinar trdi, da to ne drži in da tovor Nato odlaga tudi znotraj obeh držav, torej tako Italije kot Hrvaške.

Novinar trdi, da je na morskem dnu pred obalo Pesare, petdeset morskih milj od istrske obale, ogromen arsenal bomb tako iz druge svetovne vojne kot iz Natove misije leta 1999, ko so bombandirali Srbijo. „Koncentracija iperita, fosforja in ostalih strupenih kemikalij je zastrašujoča. Da je vse skupaj še bolj zaskrbljujoče, pa so bombe podvržene gibanju morskega toka, tako da lahko dejansko ogovorimo o premičnem arsenalu smrti.“

Po njegovih trditvah je nedavno vzdolž italijanske obale zabeležen masovni pomor delfinov in želv. Na italijanski državni agenciji Icram, ki preiskuje pojav, potrjujejo, da so na poginulih živalih odkrili opekline in globoke rane.

Omenjeni italijanski novinar pa se je dokopal tudi do podatkov o povečanem številu tumorjev pri novorojenčkih, kar povezuje s strupom v morju. Svoja odkritja razkriva v knjigi, ki naj bi bila tik pred izdajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.