Svet
4 ogledov

Natu zmanjkuje streliva

Med več predstavniki zavezništva so se že pojavila ugibanja, kdaj se bodo morale Žurnal24 main
Zvezi Nato naj bi zmanjkovalo vodenih bomb in drugega streliva v operacijah proti silam libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Medtem se nadaljuje boj za obmorsko mesto Misrata.

Problem se je pokazal, ko so ZDA prejšnji teden iz operacije Združeni zaščitnik umaknile okoli 50 svojih bojnih letal, potem ko je vodenje operacij nad Libijo prevzel Nato. Razsežnost težav zavezništva v Libiji sicer ni povsem jasna, vendar pa problem s strelivom po navedbah neimenovanega visokega predstavnika Nata kaže na omejene zmogljivosti Velike Britanije, Francije in drugih evropskih držav, da vzdržujejo relativno majhno operacijo, navaja Washington Post.

 

V operacijah nad Libijo trenutno dejavno sodeluje le šest od skupno 28 članic Nata. Francija in Velika Britanija poskrbita za polovico misij. Za ostalo polovico pa poskrbijo Belgija, Danska, Norveška in Kanada. V nekaterih operacijah proti Gadafijevim sistemom zračne obrambe pa sodelujejo tudi ameriška letala.

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je sicer v petek v Berlinu po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov Nata ocenil, da se bo položaj glede pomanjkanja bojnih letal v naslednjih dneh izboljšal. Ministri sicer niso sprejeli nobenih zavez v zvezi s tem, a Rasmussen pričakuje, da bodo članice izpolnile svoje obveze. Poveljnik operacij nad Libijo za zdaj sicer še ni zaprosil za dodatna letala ali orožje.

Boj za Misrato se nadaljuje
Libijske vlade sile z raketami obstreljujejo obmorsko mesto Misrata. Boji za mesto potekajo že šesti teden. Uporniki navajajo, da naj bi na industrijski predel mesta padlo najmanj sto izstrelkov, pri tem pa ni bil ranjen nihče. Industrijsko območje je v bližini pristanišča, kjer na tisoče ujetih beguncev čaka na evakuacijo. Gadafijeve sile naj bi svoje napade osredotočile na omenjeno območje, ker želijo s tem onemogočiti prihod ladij, ki na varno peljejo begunce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.