Svet
15 ogledov

Navalni še vedno v boju za župana

Aleksej Navalni Reuters
Navalni se je vrnil v Moskvo. Ob vrnitvi je podpornikom sporočil, da se bo še naprej potegoval za položaj moskovskega župana na volitvah 8. septembra.

V Moskvo sta se Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni in njegova žena Julija iz Kirova na severovzhodu države vrnila z nočnim vlakom. Na postaji ju je pričakalo več sto podpornikov, dogajanje pa je nadzorovalo več deset policistov.

"Kandidirali bomo in zmagali," je pred navdušeno množico zatrdil Navalni. "Skupaj tvorimo močno silo in vesel sem, da se začenjamo zavedati tega." Kot je dejal, je pred njim velika in zahtevna volilna kampanja. "Čaka nas sedem tednov neprestanega dela in zdaj se šele začenja."

Županske volitve v Moskvi bodo potekale 8. septembra.

Obsodili so ga na pet let

Navalni, vidni kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina, so v četrtek zaradi poneverbe obsodili na pet let v kazenski koloniji. Ob razsodbi so izbruhnili protesti, saj so njegovi podporniki prepričani, da gre za politično motivirano obsodbo.

V petek so ga potem proti plačilu varščine presenetljivo izpustili iz zapora, kar so številni v sodni dvorani v Kirovu pozdravili s ploskanjem.

Rusko tožilstvo se je v četrtek namreč pritožilo na odločitev sodišča v Kirovu o takojšnjem priporu Navalnega. Sodnik je nato v petek odločil, da bi ga zadrževanje v priporu med pritožbenim postopkom prikrajšalo za njegovo pravico, da sodeluje na županskih volitvah v Moskvi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.