Svet
160 ogledov

Navalni spet spoznan za krivega

Aleksej Navalni Epa
Rusko sodišče je danes že zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega spoznalo krivega goljufije.

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je bil spoznan za krivega. "Navalni je kriv goljufije, kar pomeni kraje lastnine s strani organizirane skupine," je dejala sodnica Margarita Kotova. Sodnica ga je nato dodatno spoznala še za krivega nespoštovanja sodišča.

Glavnega političnega nasprotnika ruskega predsednika Vladimirja Putina Navalnega so tako spoznali krivega, da je od svoje politične organizacije za osebno rabo ukradel za več kot 4,7 milijona ameriških dolarjev donacij. Dosodili so mu devet let zaporne kazni.

Navalni je bil danes oblečen v svojo črno zaporniško uniformo, ko je prišel v sodno dvorano, ki se nahaja v kazenski koloniji.

Rusko tožilstvo je že prejšnji teden za Navalnega zahtevalo, da se mu zaporna kazen podaljša na 13 let in se ga premesti v strožji del kazenske kolonije. Dodatno tožilstvo zahteva še denarno kazen v višini 1,2 milijona rubljev oziroma 10.500 evrov.

Navalni, ki so ga zaprli lani v začetku leta po vrnitvi z zdravljenja v Nemčiji, proces ocenjuje kot politično motiviran. Navalni se je v Nemčiji zdravil po zastrupitvi z novičokom avgusta 2020.

Trenutno v kazenski koloniji prestaja kazen zaradi še ene domnevne korupcijske afere iz leta 2014, zaradi katere je bil obsojen na dve leti in pol zapora.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Ferenc
    Ferenc 12:30 22.marec 2022.

    Mislil sem, da je dobil sankcije s strani Zahoda, ker tudi zanj referendum, samodločba in priključitev Krima ni sporna v ničemer.