Svet
16 ogledov

Naveličani držav? Milijarder gradi tako brez pravil

Seasteading Institute. http://seasteading.org/
Eden bolj ekscentričnih internetnih milijarderjev podprl inštitut, ki se ukvarja z gradnjo umetnih otokov, ki jih ne zavezujejo nikakršna mednarodna pravila. Prve tovrstne pisarne naj bi postavili že prihodnje leto.

Seasteading Institute si prizadeva za izgradnjo povsem suverenih skupnosti na naftnih ploščadih, podobnih strukturam v mednarodnih vodah. Ležale bodo izven ozemelj že oblikovanih držav in bodo povsem same določale zakone.

Ljudem obljublja, da si bodo "lahko izbrali vlado, kakršno si želijo, in ne bodo zgolj obtičali s tisto, ki jim je bila vsiljena", poroča Daily Mail.

Države na umetnih otokih v mednarodnih vodah tako ne bodo imele socialnih transferjev, omejitev pri gradnji in minimalne plače, bo pa tudi manj omejitev pri nošnji orožja. Tako odprtomorsko utopijo milijarderja Peter Thiela opisuje tabloid.

Novi modeli urejanja države

Thiel, sicer soustanovitelj storitve PayPal in eden zgodnjih investitorjev v Facebook, je nedavno presenetil z donacijo omenjenemu inštitutu v višini, preračunano, okoli 900 tisoč evrov.

"Čez desetletja bomo gledali na začetek tega stoletja in se zavedeli, da je bil Seasteding očiten korak k spodbujanju razvoja učinkovitejših in bolj praktičnih modelov javnega sektorja po svetu," pravi Thiel.

"Smo na razburljivi prelomnici; narava vladavine se bo za vedno spremenila na zelo osnovni ravni," je bil po poročanju portala še samozavesten Thiel.

Prve pisarne že prihodnje leto?

Cilj projekta je, da bi do leta 2050 na takšnih med seboj povezanih otokih živelo več deset milijonov ljudi.

Že prihodnje leto pa Patri Friedman, nekdanji inženir pri Googlu, napoveduje začetek gradnje pisarniškega kompleksa ob obali San Francisca.

Ni odveč omeniti, da je Patri vnuk ekonomista Miltona Friedmana. Ta je bil eden največjih zagovornikov svobodnega trga in čim manjšega vmešavanja države.

Komentarjev 1
  • privat 11:57 29.september 2011.

    Svet brez vlad...ja končno stanje človeštva...!Kam bojo pa šli ti voluharji??