Svet
22 ogledov

Nazadnje jih je nagovoril papež Janez Pavel II

papež Frančišek, Sredipolje, Gorica
1/2
EPA
Prvi mož Rimskokatoliške cerkve je naznanil svoj odhod v Sarajevo.

Papež Frančišek je javno napovedal svoj odhod v Bosno in Hercegovino (BiH). Šestega junija namreč namerava obiskati Sarajevo, poroča Dnevni avaz.Srečati se želi s tamkajšnjimi prebivalci, verniki in predstavniki Rimskokatoliške cerkve v BiH.

"Prosim vas, da molite, da bi bil moj obisk teh dragih ljudi vzpodbuda za katoliške vernike, da bi vzbudil občutke dobrote in prispeval k utrjevanju bratstva in miru, medverskega dialoga in prijateljstva," je papež pozval od rednem tedenskem nagovoru vernikov.

Nepričakovano. Pričakovali so ga lani!

Za BiH je to povsem nepričakovana novica. Obiska papeža so si sicer tam želeli že lani ob stoti obletnici začetka prve svetovne vojne, ki jo je pravzaprav zanetil atentat na avstro-ogrskega prestolonaslednika med obiskom Sarajeva. Lani je papež prejel celo uradno povabilo članov predsedstva BiH naj obišče Sarajevo, a se za to ni odločil. Oblasti v BiH so sicer pričakovale, da bi papež z obiskom pri njih posameznike po svetu pozval k medsedbojni strpnosti in razumevanju.
 

Zadnjič pred 18 leti

Nazadnje je Sarajevo obiskal papež Janez Pavel II in sicer aprila 1997. Njegov obiska je ljudem v BiH, ki je tedaj komaj dobro začela okrevati po koncu vojne na območju nekdanje Jugoslavije, vlil novega upanja, da lahko ponovno zaživijo v miru. Papež je tedaj ob izstopu iz letala na sarajevskem letališču simbolično poljubil tla in s tem blagoslovil bosansko zemljo. Med obiskom pa je daroval mašo v mestni katedrali in na bližnjem stadionu Koševo nagovoril preko 50 tisoč vernikov. Pozval jih je naj poskusijo vsaj malo pozabiti na vojne grozote, ki so jih preživeli med več letnim obstreljevanjem Sarajeva.

Papež Janez Pavel II je sicer Sarajevčane prvič nameraval obiskati že leta 1994, sredi najhujše vojne vihre v BiH, a je bil prisiljen ta obisk zadnji trenutek odpovedati, saj so mu ga odsvetovale številne obveščevalno-varnostne službe.

Nihče namreč ni želel tvegati, saj tedaj niti papežu niti vernikom, ki bi jih obiskal, nihče ni mogel zagotoviti popolne varnosti.

Vrnil se je leta 2003

Papež Janez Pavel II se je v BiH vrnil junija 2003, ko je obiskal Banja Luko. Ponovno je pozival k pomiritvi strasti med posamezniki, ki so se v vojni za BiH borili na nasprotnih straneh, po vojni pa so prisiljeni živeti drug poleg drugega.

Ob tem obisku je daroval sveto mašo v tamkjašnjem samostanu reda frančiškanov v Petrićevac. To je bil tudi papažev 101 obisk vernikov izven Vatikana oziroma Italije. Papeževo bogoslužje pa je tedaj spremljalo preko 40 tisočv vernikov, 360 duhovnikov in 40 kardinalov ter nadškofov iz vse Evrope.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.