Svet
165 ogledov

Nazdravljanje 2019 že v polnem zamahu

novo leto 2019 sydney Epa
Trinajst ur pred Slovenijo je v leto 2019 skočilo slabih 200.000 prebivalcev Samoe v Oceaniji.

Nebo nad prestolnico Samoe Apio je ob 11. uri po srednjeevropskem času razsvetlil ognjemet, domačine in turiste pa so razveselili tudi plesalci in žonglerji. V novo leto so tedaj vstopili tudi prebivalci Kiribatija in Tonge, med tistimi, ki so že zaplavali v leto 2019, je tudi Fidži.

Opoldne po našem času so se jim pridružili tudi na Novi Zelandiji. V Aucklandu so dvanajst udarcev do polnoči projicirali na slavni televizijski stolp Sky Tower, od koder je nato nebo razsvetlil tudi impresiven ognjemet.

Šest milijonov za ognjemet

V Avstraliji so leto 2019 pričakali ob 14. uri. V Sydneyju je veličastni ognjemet - po navedbah organizatorjev največji doslej - spremljalo kar 1,5 milijona ljudi.

Ognjemet nad sydneyjskim zalivom s povsem novimi barvami in učinki je stal kar šest milijonov avstralskih dolarjev (3,7 milijona evrov), trajal naj bi 12 minut. Ker je Generalna skupščina ZN leto 2019 razglasila za leto avtohtonih jezikov, danes v sydneyjskem zalivu slavijo tudi kulturo avstralskih staroselcev.

Medtem so s kozarci so že trčili tudi na nekaterih vzhodnih ruskih ozemljih.

Poseben vstop v novo leto

Območje Južnega Pacifika sicer nudi prav posebno priložnost, ko gre vstop v novo leto. Tisti, ki si želijo nazdraviti več kot enkrat, lahko iz Samoe odletijo v le 164 kilometrov oddaljeno Ameriško Samoo, ki leži na drugi strani datumske meje in bo v novo leto stopila kot čisto zadnja na Zemlji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.