Svet
5 ogledov

Ne 20 tisoč, temveč "le" 100

Žurnal24 main
Na sojenju Radovanu Karadžiću je danes kot priča nastopil nekdanji dopisnik Sky Newsa iz Sarajeva. Obtoženi rekel, da je bilo posiljenih "le" sto Muslimank.

Na haaškem sodišču je na današnjem sojenju Radovanu Karadžiću kot priča tožilstva nastopil Aernaut van Linden, ki je ocenil, da je bilo med vojno v Bosni in Hercegovini posiljenih več kot 20 tisoč muslimanskih žensk. Karadžić mu je odvrnil, da je ta številka vsaj dvestokrat nižja.

Van Linden je poleti in na jesen leta 1992 v Sarajevu delal kot dopisnik mreže Sky News.

Poleg števila posiljenih Muslimank se obtoženi in priča nista strinjala niti glede domnevnih voženj meščanov iz Sarajeva. Po Karadžićevih besedah so tuji novinarji za denar vozili ljudi iz obleganega mesta, tako da so jim priskrbeli novinarske akreditacije. Novinar na mestu za priče je to zavrnil kot navadno laž.

Naslednja priča, ki naj bi nastopila na sojenju Radovanu Karadžiću, je izvedenec za bosansko-hercegovsko zgodovino, ameriški profesor Robert Donia.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.