Svet
17 ogledov

"Ne bi preživel poti v Haag"

Žurnal24 main
Odvetnik Ratka Mladića pozno popoldan poslal pritožbo na odločitev sodišča o izročitvi Mladića haaškemu sodišču.
Med pogovorom o organiziranju njegove obrambe je Mladić začel govoriti o tem, da morajo v primeru proti njemu pričati nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton in njegova žena Hillary ter upokojeni ameriški general Westley Clark.

Odvetnik Miloš Šaljić je pritožbo poslal po priporočeni pošti ob 17.15. S tako pozno oddajo želi še nekoliko zavleči odločitev o izročitvi.

Postopek je zdaj sledeč: tričlanski sodni senat mora v treh dneh odločiti o pritožbi. Če jo bo zavrnil, bo odločitev o izročitvi postala pravnomočna, potem jo bodo poslali še ministrici za pravosodje, ki bo imela zadnjo besedo o odhodu Ratka Mladića v Haag. Glede na odločenost srbske vlade lahko pričakujemo, da bo sodišče pritožbo tudi zavrnilo.

V njej je sicer Šaljić navedel, da sodišče ne more izročiti človeka, ki se ne more zagovarjati in ki ne bi preživel poti v Haag.  

V dobrem zdravstvenem stanju
Namestnik srbskega tožilca za vojne zločine je trditve o slabem zdravju Ratka Mladića namreč že zavrnil kot zavlačevalno taktiko.

"Kar se tiče njegovega zdravstvenega stanja, je to, verjemite mi, boljše kot pri marsikom drugem," je povedal namestnik tožilca za vojne zločine Bruno Vekarić.

Hadžiću prišli na sled
"Goran Hadžić je živ in prišli smo mu na sled. Tudi on bo hitro ujet," je za Reuters dejal srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević. Hadžić je na begu že od leta 2004.

Včeraj se je oglasil tudi Šešelj
Na včerajšnjem shodu v podporo generalu Mladiću se je zbralo okoli 10 tisoč ljudi, več kot sto pa je bilo aretiranih.

V pismu je zbrane iz Haaga nagovoril tudi Vojislav Šešelj, vodja srbske radikalne stranke, ki je včerajšnje proteste tudi organizirala.

Predsednika Borisa Tadića je označil za izdajalca, ki bo za prijetje Mladića moral prej ali slej odgovarjati. Za izdajalca je označil tudi nekdanjega strankarskega kolega Tomislava Nikolića, njegovo napredno stranko pa naj bi vodile tajne službe.

Ravno včeraj pa je prišla v javnost izjava Mladića, da Šešelj v Haagu dela norca iz sebe in države ter da mu ta človek sploh ni všeč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.