Svet
10 ogledov

"Ne bom se povezoval s strankami"

Mario Monti Reuters
Monti pripravljan voditi politično silo, ki bo sledila njegovemu programu.

Odhajajoči premier italijanske tehnične vlade Mario Monti ne bo vstopil v politični boj z zapisom svojega imena na katero od političnih list, kot so si želeli predstavniki nekaterih strank. Na današnji novinarski konferenci ob zaključku leta je dejal, da je njegov program "Spremeniti Italijo, reformirati Evropo" odprt vsem.

V zadnjih mesecih se je veliko govorilo o Montijevi agendi, ki pa je nismo predstavili sami, ampak različne družbene sile, je dejal Monti in dodal, da je bil njihov odziv pozitiven. Pripravili so namreč program reform, ki ni namenjen ne desnici, ne levici, ampak vsem.

Monti ne vidi smisla v strankah, zasnovanih okoli enega imena

Doslej so se morali Italijani odločati med eno in drugo stranjo, je še dejal Monti in dodal, da bo v prihodnje potrebna široka koalicija vsaj okoli temeljnih idej. "Kdorkoli najde interes, naj pretehta našo agendo. Upam, da bo našla široko podporo," je poudaril.

Monti je sicer pojasnil, da ne vidi smisla v političnih strankah, ki so zasnovane okoli enega imena. Kljub temu pa ni zavrnil možnosti prevzema premierske funkcije v prihodnji vladi, če ga bodo k temu pozvali podporniki njegove agende. O takšnem pozivu bo, tako Monti, razmislil.

Ocenil, da Italijo čakajo globoke reforme

Monti je v svojem govoru ob zaključku leta ocenil, da je Italija izšla iz izrednih finančnih razmer, da pa jo v prihodnje čakajo še številne naloge, globoke reforme, ki bodo terjale široko soglasje. Zato njegova agenda ni namenjena nobeni posamični politični sili.

Poudaril je, da v prihodnje ne bi smeli zavreči sprememb, ki so jih državljani sprejeli z veliko žrtvami. Izpostavil je pomen uveljavitve Italije kot resne države v evropski politiki ter odločilen vpliv Italije pri sprejemanju pakta za rast in pri ukrepih za stabilizacijo finančnega sistema.

"Danes je lahko pozabiti, kako dramatične so bile razmere, ko je tehnična vlada začela delati. Lahko razkrijem, da sem se ob prvih državniških obiskih v tej funkciji znašel obkrožen z izjemnim nezaupanjem do Italije," je razkril in dodal, da pa so danes lahko Italijani znova državljani Evrope z dvignjenimi glavami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.